Library of Souls: The Third Novel of Miss Peregrine’s Peculiar Children

library_of_souls_the_third_novel_of_miss_peregrines_peculiar_children-31957450-frntlFörfattare: Ransom Riggs

Beskriving: ” Time is running out for the Peculiar Children. With a dangerous madman on the loose, and their beloved Miss Peregrine still in danger, it’s up to Jacob Portman to channel his newfound abilities and defeat Caul before he loses his friends–and their world–forever. This action-packed adventure features all-new Peculiar photographs from times and places all over the world. ”

Omdöme: Jag kunde inte hålla mig. Även om de två första böckerna blev lästa på svenska så kunde jag inte vänta på en svensk översättning – jag behövde helt enkelt få veta vad som skulle hända med Jacob, Emma, Addison och de andra besynnerliga barnen, speciellt med tanke på den allvarligt talat ELAKA cliffhangern i slutet av bok två, ”Spökstaden”.

Så nu sitter jag alltså här med två svenska och en engelsk bok. Var det värt det då eller kan ni vänta tills nån översatt boken? Det beror ju naturligtvis på. Om jag fick bestämma så borde ni ju köpt de andra böckerna för länge sedan och därmed vara lika skadade som jag och då vet ni ju själva om ni vill fortsätta eller inte. Men de av er som ännu inte satt tänderna i den här serien – gör’t! Och om ni känner er bekväma med det, läs böckerna på engelska – Riggs berättelse kommer fram ännu bättre på originalspråk och höjer läsandet ett snäpp till. (De svenska översättningarna har varit bra också så de går naturligtvis också bra.)

Jag skulle vilja se in i Riggs hjärna. Tror jag. Där verkar finnas hur mycket konstiga idéer som helst, och serien hade mycket väl kunnat fortsätta med ännu fler böcker, men som trilogi betraktat så är det ett alldeles utmärkt avslut som görs med ”Library of Souls”.

Som gammal spelnörd så är det ju få saker som bör mig gladare än enorma boss-fighter i slutet och även där levererar Riggs – ska man sluta så ska man göra det ordentligt med blod och död och naturkatastrofer. Överlag är det faktiskt en ganska brutal sista bok med betydligt mörkare passager än tidigare.

Allvarligt talat – det här är eskapism på hög nivå – väldigt välskrivet, enormt fantasifullt och gasen i botten från början till slut. Det är som att serien om Miss Peregrines besynnerliga barn är en trerätters-middag där alla rätterna är av riktigt hög kvalitet, och ”Library of Souls” är efterrätten som sitter som den berömda pricken över i:et och syr ihop hela middagen på ett riktigt elegant sätt.

Och allra sista sidan… den hade inte ens John Green kunnat skriva bättre.

Finns på CDON, Adlibris, Bokus eller bokhandeln.

2 reaktioner på ”Library of Souls: The Third Novel of Miss Peregrine’s Peculiar Children

  1. Efter många om och men så tog jag tag och läste första delen ! Har ju sett herrn här prisa Riggs vid mer än ett tillfälle och jag kan inget annat än att sälla mig till kören.
    Fantastisk historia! Fantastisk författare.

    Nu måste jag bara ta mig tid att läsa del två så att jag kan komma ifatt och läsa tredje 😀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s