Bänkad

bankadFörfattare: Annica Wennström

Beskrivning: ”Sebastian går i nian. I hans liv har fotbollen alltid stått i centrum. På träningarna finns gemenskap och Karsten, tränaren som vägrar nivåindelningar och elitsatsningar. Men sammanhållningen i laget börjar krackelera när Janne och hans son Ethan dyker upp. Det tvivel som gror inom Sebastian växer sig starkare, vem är han utan fotbollen?

Hemma finns Bengt, eller pappa som någon annan skulle kallat honom, med den arga rösten och de ständiga förhören. Och mamma som bara är besviken.

Men Sebastian lär känna Niki, Niki som ser någon annan än bara killen som är bäst i fotbollslaget. Sebastian förstår att det går att välja sin egen väg. Med hjälp av Niki börjar han ifrågasätta sin omgivnings krav. Han vågar också närma sig Liten, fotbollstjejen med den stora kavajen och korta håret, hon som får Sebastians hjärta att slå extra fort.”

Omdöme: Mitt förhållande till lagidrott i allmänhet och fotboll i synnerhet kan sammanfattas med ett stort NEJ. Det har aldrig varit min grej. Om det beror på ointresse eller bristande bollkontroll, ja, det är väl ungefär 50-50 där. Däremot träffar man ju på sånt som Bänkad handlar om i ens omgivning, oavsett om det handlar om diskussioner vid fikabordet på jobbet eller en avlägsen familjemedlem som coachar knattefotboll. Det handlar om kärleken till sporten och att ha roligt som på nåt sätt står i motsatt förhållande till elitsatsningar och ”toppa laget” och allt sånt där. Det handlar om vad som gått fel när mammor gör vågen när motståndarlagets målvakt står och gråter för att han missat att ta en straff.

”Bänkad” är alltså en bok som är väldigt relevant – kanske hade jag önskat att den handlat om något yngre personer, men det är bara för att det är det scenariot jag själv stött på, 11-12-åringar där det slutat att vara en lek och blivit alldeles för mycket allvar. Den miljö som Wennström skriver om fungerar dock alldeles utmärkt, och det finns mycket att relatera till för målgruppen i boken.

Jag gillar speciellt skildringen av den sprickan som uppstår när man upptäcker att ens kompisar inte vill samma sak som en själv, och även hur Sebastian börjar gå sin egen väg med hjälp av nya personer i sitt liv. Att han går ”full emo” känns väl lite festligt kanske, rätt rejält lappkast om man säger så.

Förvånansvärt trevlig och lättläst med sina ca 130 sidor även för oss som är mindre bolltokiga och behandlar som sagt ett ständigt aktuellt ämne. Kanske har ni nån i närheten som skulle kunna behöva läsa den här?

Tack till Rabén och Sjögren för recensionsexemplaret!

Finns på Adlibris, CDON, Bokus, bokhandeln och biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s