Röd Drottning

rod_drottning_forsta_boken_i_rod_drottning-trilog-aveyard_victoria-31852233-380100737-frntlFörfattare: Victoria Aveyard

Beskrivning: ”I sjuttonåriga Mare Barrows värld är samhället inte uppdelat efter klass, religion, ras eller kön – utan efter blod. De silverblodiga – de silvriga – är supermänniskor med häpnadsväckande förmågor, regerar över de vanliga röda och använder dem som soldater, arbetare och tjänare.

Mare hör till den röda delen av befolkningen och ser inga tecken på att den världsordning hon växt upp med någonsin kommer att rubbas. Men när hon genom en ödets nyck börjar arbeta som tjänare vid det kungliga Solpalatset förändrats allt. Till sin egen och hovfolkets stora förvåning upptäcker Mare att hon själv besitter en unik och dödlig förmåga, trots sitt röda blod.

Kung Tiberias inser snart att Mare utgör ett hot mot den maktbalans hans rike vilar på. Men medan han smider en plan för att oskadliggöra Mare ser hon en möjlighet att krossa silverregimen inifrån och öppna dörren till en ny värld. Samtidigt har hennes hjärta börjat dra henne åt helt fel håll.”

Omdöme: För det första: tack Modernista för att ni behållt originalomslaget så långt det bara varit möjligt. Det är dags att förlag förstår hur viktigt det är med säljande omslag och då räcker det för tusan inte med ett omslag som tonåringen hemma målat med vattenfärger eller fotograferat med pappas systemkamera på lektionerna i gymnasiet.

Det har tydligen hypats nåt ofantligt om den här boken, både här i Sverige och på andra sidan atlanten. Av nån anledning har jag missat det så jag hade inte riktigt några jätteförväntningar i ryggen mer än att vissa bloggar jag har förtroende för hade läst den och tyckt att den var helt ok. ”Röd drottning” har ju tydligen också jämförts med EXAKT ALLA serier som alla läst/och eller sett på film.

Läser ni beskrivningen ovan så fattar ni ju själva – ja, det går att hitta paralleller till andra serier. Det går att namedroppa in absurdum om man ska vara ärlig, men nu är det faktiskt så här: även om man använder samma ingredienser så kan det smaka väldigt annorlunda beroende på vem som lagar maten. Det är skillnad på kedjan Frasses förfärliga ”mat” och de burgare jag steker hemma i mitt kök om man säger så, även om vi båda använder bröd, nötfärs, ost och bacon (dvs alla de viktiga delarna av kostcirkeln).

Men var lägger sig ”Röd drottning” på den här skalan? Är det Korvbrödbagarens knastertorra bröd med en sorglig Eldorado-biff eller är det hembakad brioche med egenmald högrevfärs?

Svaret är – Burger King (eller Queen därå). Det är rätt schyst faktiskt, men utan att nå upp till det där top notch-betyget, men inte alls tokigt. Det startar dock fantastiskt långsamt för den här typen av bok – det tänder liksom inte till förrän efter 150-200 sidor och det är på tok för sent egentligen, det här med ett bra tempo kan faktiskt inte poängteras tillräckligt. Det ska dock sägas att sen rullar det på desto bättre med lite twistar som skojar till det lite extra och en blixtrande (höhö) final som borde tilltala X-Men/Avengers-fansen därute, och dit räknar jag ju ändå mig själv. Det jag verkligen hoppas på inför del två är ju att Aveyard tar ut svängarna ordentligt för att skilja sig mer från ni-vet-vilka. Alla franchise behöver ju en signatur-burgare!

Tack till Modernista för recensionsexemplaret!

Finns på CDON, Adlibris, Bokus, lokala handlaren och biblioteket.

5 reaktioner på ”Röd Drottning

 1. Spännande! Jag kom ganska precis 100 sidor, och sen tog det stopp. När historien var extremt långsam, adjektivtyngd och dessutom plötsligt började kännas som en klassisk, tysk saga, utan nån tvist (”nähä, var den mystiske mannen som kom till din räddning en *viktig* person!?”) så kände jag att bedömningen ”generic” som jag sett nånstans stämde för bra. Det kändes väldigt Burger King.

  Jag vet inte vad det beror på, men jag har blivit så fruktansvärt kräsen med just fantastik det senaste året. Kedjornas käk funkar helt enkelt inte längre (kul med burgarekopplingen eftersom jag gjorde den också i ett bloigginlägg i veckan… 🙂 ). Måste säga att det var roligare förr, när jag kunde falla hals över huvud för Four och strunta i allt som var knasigt med boken. 🙂

  Kanske ska ta ett omtag och se om det där blixtrande slutet kan tilltala mig. 🙂

  Gilla

  1. Jag var faktiskt pyttelite sur på dig eftersom du du skrev det inlägget, det var ju en idé jag gått och klurat på ett tag, så nu fick jag göra en homage istället 🙂

   Alltså, det är absolut inget mästerverk – jag förstår om man droppar den efter 100 sidor, men sen snirklar den sig sakta men säkert ut till nåt lite mer okända vatten. Det Aveyard MÅSTE göra är att dels öka takten och även våga göra mer annorlunda saker. Det är så klart inte jättelätt, men det ju ingen som sagt att det ska vara så heller…

   Gilla

   1. Nä, om man inte vill göra det svåra jobbet bör man välja ett annat jobb, tycker ju jag. Hoppas hon inser det och gör något av det där spännande världsbygget som hon ju faktiskt fått till (älskade blandningen av hög- och lågteknologi). Jag får nog skylla mig lite själv här också, jag köpte faktiskt boken pga det *underbara* omslaget! Och nya boken är också snygg, har jag sett.

    Och visst finns det utrymme för fler hamburgerreferenser i litteratursamtalen. 🙂

    Gilla

 2. Jag gillade den rätt bra som du vet och har stora förhoppningar på nästa del. Jag tyckte dock den spårade lite just i slutet och fick av någon anledning lite steampunk-känsla över det hela, en inte helt positiv känsla. Men ändå, kommer kasta mig över nästa del. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s