Domovoi

domovoiFörfattare: Peter Bergting

Beskrivning: ”Jennie är en upprorisk och strulig tjej i tjugoårsåldern som -jobbar på ett fik i Gamla stan. Ett fik som serverar spöken, älvor och andra varelser som kommit från sagor och myter. Domovoi berättar om en levande, fascinerande och ibland skrämmande värld, där mytologins väsen tagit plats i skuggorna och lever sida vid sida med människorna. Det utspelar sig i nutid, men på samma gång för länge sedan. Två vättar från Polen, som dessutom är lönnmördare på uppdrag från en häxmästare med ursprung i Vitryssland, har kommit för att hämta en påse med magiska ben. Jennie blir plötsligt indragen i en märklig historia där hennes farbror Ivan visar sig vara en ”domovoi”, en rysk hus-ande i exil. Jennies mormor visar sig samtidigt vara en ökänd häxa med ett långt förflutet, som hela tiden följs av den talande katten Bulka. Berättelsen rör sig längs vägarna upp genom Sverige över Gamla Stan, på båtar vid Skeppsholmen, till loppmarknader på landsbygden där oväntade ledtrådar uppenbarar sig.”

Omdöme: Ja, jag vet att hela Gamla Stan kan kännas som en enda stor turistfälla, trots Sound Pollution och SF-bokhandeln (eller iofs, när jag turistar i Stockholm måste jag ju gå till båda butikerna så…). Men de trånga gatorna och gamla husen lämpar sig alldeles utmärkt för nåt övernaturligt, och det har Peter Bergting tagit fasta på.

Jag gillar Bergting sedan länge. Han har en teckningsstil och ett berättande som påminner om en ganska trevlig korsning av Neil Gaiman och Mike Mignola. Gaiman är väl de flesta som läser den här bloggen bekanta med och Mignola ligger ju bakom den alldeles utmärkta serien Hellboy. Bergting har en ganska karg och kantig teckningsstil, inte helt olik Mignolas, men jag gillar den  – stilen passar väldigt väl till den typen av berättelse som Bergting vill berätta.

Jag tycker också att det är intressant att korsbefrukta östeuropeisk mytologi med svenska miljöer. Det uppstår något väldigt unikt i den mixen som är väldigt tilltalande. Däremot tycker jag att det rent berättartekniskt blir ett avslut som inte är riktigt tillfredställande, lite för lite och alldeles för kort.

Dock tycker jag att det ÄR kul läsning. Och vem vill inte ha en talande katt?

Tack till Daniel på Litteraturmagazinet för boken!

Finns på CDON, Adlibris, Bokus, lokala handlaren eller biblioteket.

3 reaktioner på ”Domovoi

  1. Är detta en svensk översättning av den engelska utgåvan? Jag har för mig att han gav ut ett seriealbum med samma titel på engelska för några år sedan. Det skulle bli början på något om jag inte minns fel… Kanske funkade det inte på engelska och nu försöker han på svenska istället?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s