Pssst!

pssstFörfattare: Anette Herzog, illustrerad av Katrine Clante

Beskrivning: ”Varför är jag just den jag är? Varför har jag inte blivit någon annan? Vad var jag innan jag föddes, och vad blir jag när jag dör? Skulle jag fortfarande vara jag, om jag fötts någon annanstans? Om mitt hår var blont,och jag gick i en annan klass?

PSSST! belyser livets små och stora frågor, som de ter sig för den 12-åriga Viola. I ett enastående samspel mellan text och bild får vi inblick i de tankar hon gör sig om livet, döden, vänner, familj, ensamhet, utseende och popularitet.

PSSST! är ett lågmält, poetiskt utforskande av identitet, och vad det innebär att vara flicka i dag.”

Omdöme: Pssst! Har fått väldigt fina omdömen av flera andra bloggar som jag gillar, och vann även danska kulturministeriets illustratörspris 2013. Det är ju alltid trevligt.

Det är också något som betyder exakt noll och intet när det gäller att hitta till läsare – tyvärr.

För även om det är en väldigt välskriven och skickligt illustrerad bok, där både text och bild blandar stilar och tekniker på ett väldigt elegant sätt, så har jag så otroligt svårt att se hur barn och ungdomar i ungefär den ålder som bokens huvudperson Viola skulle vilja ta i den här. Däremot ser jag absolut hur vi vuxna kan känna igen 99,7% av vad Viola tänker på och upplever. Jag hoppas att jag har fel och att fler hittar och läser och känner igen sig och förstår att de inte är ensamma om sina tankar. För visst är den väl mer värd än att bli en sån där barn- och ungdomsbok som inga barn och ungdomar läser? (För övrigt något av det sorgligaste jag vet i bokväg).

Finns på CDON, Adlibris, Bokus, lokala handlaren eller på lokala biblioteket.

2 reaktioner på ”Pssst!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s