Nattbuss 198

9789132166266_200_nattbuss-198_kartonnageFörfattare: Niklas Krog

Beskrivning: ”Johan vaknar upp rejält bakis, med ett stort, kliande sår på halsen. Hur kom han hem i natt? Långsamt börjar minnen tränga sig på. Av busskraschen, lågorna, skriken. Smärtan. Vad var det egentligen som hände på nattbuss 198? Det går några dagar. En förändring tar fart. Johan syns plötsligt. Han tar plats, han ges plats. Johan låter det hända och blir en del av kraften, explosiviteten och viljan. Men om natten vaknar en namnlös fasa.

Frida ser att något märkligt håller på att hända med Johan. Men hon har egna rädslor att hantera, hon känner på sig att pappa är på väg bort från familjen. Johans föräldrar är skilda, och Frida tänker att Johan kan hjälpa henne förstå. Och så finns där en oväntad längtan i henne efter att få vara nära honom. Samtidigt börjar media rapportera om bestialiska dåd i
trakten.”

Omdöme: Ett av de bästa ögonblicken i Niklas Krogs ungdomsskräckroman är, vilket jag var inne på redan i torsdags, när Johan direkt refererar till John Ajvide Lindqvists ”Låt den rätte komma in”. Det blir liksom en bekräftelse på den tanke som ligger och gnager i en från de allra första sidorna, nämligen att ”Nattbuss 198” så starkt påminner om en ungdomsversion av just ”Låt den rätte komma in”. Inte så att det är en direkt kopia, utan mer att det är stämningarna i boken samt att båda  böckerna utspelar sig i ungefär samma område och miljöer. Och sämre förebilder kan man ju ha, eller hur?

Krog blandar förortsskräcken med en betydligt mer vardaglig men minst lika jobbig skräck, nämligen den om familjer som har eller är på väg att gå sönder och jag tycker Krog skildrar det väl och från flera olika perspektiv. Vill man inte ta boken fullt så bokstavligt som jag gjort så kan man ju naturligtvis läsa skräckdelarna av boken som en sorts metafor för all den ilska och frustration som Johan har byggt upp inombords på grund av familjeproblemen, men det tror jag är att gå lite väl långt i sin analys – det ÄR varulvar av den fysiska sorten, inte den metaforiska det handlar om.

En sån här bok kräver ju att det händer saker, och att det planteras en obehagskänsla från början och som måste hålla i sig boken igenom, och även om ingenting är särskilt svårt att räkna ut så är det ändå en spännande och tempofylld bok. Krog lyckas alltså med de här två viktiga kriterierna, så den spännings- och skräcktörstande läsaren kan absolut få precis det som önskas.

Det som däremot haltar lite mer och drar ner åtminstone min läsupplevelse är dialogen. Jag får problem med att den har något väldigt lillgammalt och lite väl vuxet över sig, och då pratar vi om kids som ska gå i gymnasiet. Jag har svårt att sätta fingret på exakt vad det är som stör mig, men jag tror att det är att det är lite för snusförnuftigt och ärligt inte känns som att det är riktigt naturligt. Jag tycker också att det blir någon sorts icke-slut som inte lämnar det avslut på berättelsen som jag skulle önska. Nu lyckades jag se nånstans att Krog snickar på en uppföljare så då löser väl det här sig förhoppningsvis. Jag har lite att säga om omslaget också, men jag sparar det till ett inlägg om just omslag i allmänhet. Stay tuned.

Som helhet är boken ändå, trots mitt gnäll om ett bekant upplägg, enkel intrig och dialoger som skaver lite, en bok som överraskade mig med att jag var kände att jag ville läsa färdigt den så fort som möjligt, och det är ändå ett bra betyg, eller hur?

Tack till B. Wahlströms för recensionsexemplaret!

Finns på CDON, Bokus, Adlibris, lokala handlaren eller ett bibliotek nära dig. Troligen.

En reaktion på ”Nattbuss 198

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s