Bokbloggsjerka 12/2 – läs då, ungjävel!

Ibland skickar folk in frågor till bloggjerkan som Annika anordnar. Idag är det Lottens bokblogg som undrar hur man ska inspirera barns läsande.

Jag tror stenhårt på att man endast ska läsa uppbygglig litteratur. Gamla klassiker. Strindberg. Söderberg. Martinsson. Inget modernt, bara Onkel Toms stuga och möjligtvis lite ungdomligt som Huckleberry Finns äventyr eller Anne på Grönkulla på fredagar.

Och Röde Orm! Alltid Röde Orm!

Helst ska man också sjunga psalmer under tiden för att få lite fason på ungdomen.

Det här med att de ska välja själv efter intresse, det ska vi absolut kväva så fort det bara går. Serietidningar och faktaböcker om dinosaurier eller grävmaskiner eller vad de nu vill läsa om, sånt säger vi ovänligt och bestämt ”NEJ!” till.

OBS. Texten ovan kan innehålla spår av ironi. OBS.

Jag tror alltså precis tvärtom. Man får, förutom att försöka vara ett föredöme genom att själv läsa, försöka låta barnen läsa efter intresse. Vill de läsa böcker om grävskopor? Fine, låt dem göra det. Vill de läsa Röde Orm, låt dem. Jag har alltså inget emot författarna ovan, jag tror bara inte på att tvinga nån oavsett ålder att läsa nåt de inte vill läsa, och barn vill nog oftast inte läsa Tom Sawyer oavsett hur bra vi vuxna tycker att den är. Låt det komma när det är dags.

Jag vill också passa på att inflika att det här problemet inte bara har med ungdomar att göra. I vissa lägen tycker exempelvis SFI att bästa sättet för nyanlända svenskar att ta till sig svenska språket är att läsa Selma Lagerlöf och sjunga Pärleporten i kör. Jag är märkligt nog inte lika övertygad.

22 reaktioner på ”Bokbloggsjerka 12/2 – läs då, ungjävel!

 1. När det gäller människor som varit i Sverige kort tid, så är ju deras svenskkunskaper på samma nivå som ett barns. Då ska man givetvis låta dem läsa enkla böcker. Jag älskar Lagerlöf, men tror att även Kalle Anka hade varit ett betydligt bättre alternativ.

  Gilla

  1. Ja, tanken att de ska lära sig om Sverige genom litteraturen är väl god, men det är nog att ta ut svängarna lite väl mycket med svenska klassiker som ligger så pass långt över deras språkliga nivå. Ingen blir hjälpt av det, allra minst de som sitter på lektionerna…

   Gilla

 2. Hahaha, jag som hade tillräckliga problem med en enkel hästbok när jag skulle lära mig svenska, det tog ett halvår och ca 4 genomläsningar att komma på vad ordet ”kryckor” betydde.

  Gilla

 3. Haha jag tänkte väl, hjälp ;D men så knepigt att de gör så med sfi.. viktigt att försöka anpassa läsningen till användaren, annars blir det ju svårt att vilja läsa överhuvud taget..

  Gilla

 4. Röde Orm läste jag när jag var vuxen och bara för att jag själv ville. Som barn hade jag inte alls uppskattat den, tror jag 🙂 Menar du allvar med SFI, Selma och Pärleporten? Det var nog det knasigaste jag har hört i dag.

  Gilla

  1. True story. Självklart gör de inte så på alla ställen, men har en trovärdig källa som sitter vägg i vägg med just den här lokalavdelningen.

   Gilla

 5. Håller helt med att låta barnen läsa om vad de själva vill. Tycker det var trist när dottern kom hem från skolan i andra och tredje klass med en bok som läraren hade valt ut till alla elever och sagt att detta ska ni läsa. Oftast var det en gammal tråkig bok med förlegat omslag och det väckte inte direkt någon läslust.

  Gilla

 6. tvingades läsa Nässlorna blomma vid helt fel tid. det blev inte bra. det tog måååånga år innan jag läste den igen. Pärleporten kan aldrig vara fel. den är glad och sångbar. som Marseljäsen, typ

  Gilla

 7. Det där med SFI låter ju katastrofalt. En får ju möta läsare på den nivå där de befinner sig och är du ny till språket är nog knappast Selma Lagerlöf det bästa att börja med…

  Gilla

 8. Håller med dig!
  Jag blev förundrad när jag var på biblioteket och en invandrare som bad att få läsa svenska böcker och ville gå mot enklare sådana, på barnavdelningen, blev tillsagd och fick absolut inte det – bibliotekarien sade att han måste(!) läsa vuxenböcker och ledde honom till den svårare litteraturen direkt.
  Det är bara att se till mig själv och nya språk – inte vill jag läsa Dostojevskij på ryska om jag nu skulle försöka lära mig ryska – då vill jag börja med barnböckerna och bilderböckerna och arbeta mig uppåt. Samma sak med de språk jag faktiskt läser – vad gäller franska och japanska är jag fortfarande på barnboksnivån. Inget fel i det!

  Gilla

 9. Ja jösses 🙂 🙂 Nä jag tror som du att det är bäst att barnen får läsa sådant de själva är intresserade av. Att tvinga på dem böcker blir aldrig bra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s