Kärlek börjar med bråk

Ingen har väl undgått att vårens stora trend är superhjältar som inte kan hålla sams. Istället ska de slåss och slåss och slåss lite till. Och kanske bli kompisar på slutet.

Först ut är ju säsong 2 av Daredevil, där den rödklädde akrobaten fått sällskap av såväl en skitarg Frank Castle, dvs Punisher samt superninjan Elektra. Sen har vi ju giganternas kamp, lite som säsongsfinalen av Gladiatorerna, där Stålmannen, Batman och Wonder Woman först pucklar på varandra och därefter den kryptonske Belgian Blue-kopian Doomsday. Sist ut i vår är ju Captain America: Civil War där nästan alla Marvels övriga pojkar och flickor sparkar skiten ur varandra.

daredevil-season-2-faq-pic

Om vi börjar med Daredevil så är säsong 1 fortfarande snäppet vassare och det beror mycket på Vincent D’Onofrios mästerliga tolkning av skurken Kingpin. Säsong två har inte en riktigt lika effektiv skurk. Ninjas i all ära (jag ÄLSKAR ninjas, tro inget annat) men de och knarklangare smäller liksom inte lika högt som den gode Wilson Fisk. Och om man som jag gick loss på sju avsnitt samma dag så blev alla fighter lite enformiga till slut, och det kommer ändå från en kille som såg namnet ”Van Damme” som en kvalitetsstämpel när han var 12 och hyrde film i videobutiken. Dessutom kändes det lite som att fightingkoreografin var rätt läcker men att den filmades lite ur konstiga vinklar ibland då man ibland tydligt såg hur skådespelarna svingade i luften men ljudeffekterna tydde på nåt annat. Kollar man på Daredevils uppenbara inspirationskällor när det gäller fightingen, filmer som ”Ong-Bak” eller ”The Raid” känner man som åskådare vartenda slag och spark just för att de så tydligt visar att skådespelarna faktiskt träffar. Jag upplevde inte detta problem alls i första säsongen. Med det sagt, det finns en så förbannat läcker lång tagning där Daredevil misshandlar sig igenom befolkningen i en medelstor svensk stad i säsong två som är minst lika fantastiskt som den i första säsongen. Ni som sett vet.

Punisher-FrankCastle1.jpgPunisher… åh, fantastiske Jon Bernthal som vi lärde oss hata som Shane i ”Walking Dead”. Han ÄR Punisher. Jag hade gärna sett ännu mer av honom, och han gör Frank Castle till en figur som man både hejar på och känner för men samtidigt inser är fullkomligt omöjlig att ha i ett civiliserat samhälle. Det är bara att kolla på exakt hur brutala hans scener är, kanske nåt av det blodigaste och brutala som någonsin gjorts i superhjältegenren på film och TV. Det är tydligt att mycket av inspirationen där kommer ifrån Marvels MAX-linje, som i princip hade 18-årsgräns. Dessvärre är hans storyarc kanske inte så snyggt avslutad som man kunde hoppas på, men resan dit? Älskar karln. Och monologen han levererar på kyrkogården kan få den mest hårdhudade att börja se sig om efter en näsduk.

Ninjas som sagt. Inga ninjas i Daredevil utan Elektra. Elodie Yung är bra och ger Elektra en lite mer psykotisk tolkning än vad jag kan komma ihåg från serietidningarna. Det ska bli väldigt intressant att se vad som kommer att hända med hennes karaktär i kommande Netflix/Marvel-serier eftersom det finns så mycket mer att berätta om henne. Däremot tycker jag att det är rätt uppenbart att manusförfattarna lagt mer fokus på att ge Punisher mer utrymme och mer ”kött på benen”.

Igen tvivlar väl egentligen på att jag gillar det här, men jag skulle verkligen vilja se att de väver in Daredevil ännu mer i såväl kommande Luke Cage och nästa vända av Jessica Jones. Mer gästinhopp i de olika serierna, och gärna lite mer hintar i det vanliga Marvel Cinematic Universe tillbaka till Netflix-serierna även om de skiljer en hel del i ton. Men det förutsätter jag att det kommer att komma. Tills dess är det väl bara att se om båda säsonger. It’s THAT GOOD.

För mer gaggande av gamla gubbar som borde veta bättre om såväl Daredevil som Batman v Superman som jag själv kommer att ta mig an på torsdag, lyssna på senaste avsnittet av podcasten Farfarsparadoxen. Andreas och Oskar säger bra saker och jag kan inte annat än att hålla med om allt de säger om Daredevil. Resten har jag inte hört än så det kan jag inte uttala mig om… än.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s