Batman v Superman, nu jäklar.

OK, så om ni inte har sett Batman v Superman: Dawn of Justice och tänkt se den, då kan ni vända här och göra nåt annat. Äta glass eller hacka lök eller vad ni nu vill. Kom tillbaka när ni sett filmen. Om ni däremot vill veta vad jag tyckte… enjoy.

xpkpmbwhnjnnaxv0zqrt

Så, då kör vi då. Hämta snask, det här kommer att ta ett tag.

Jag älskar ju premissen. Jag har varit Team Batman sen första stund, och tanken på att se Batman puckla på tråkmånsen Stålmannen på film har ju varit en våt dröm sen länge. Det finns naturligtvis massor av serier som tar upp detta, bland annat Frank Millers magnifika ”Dark Knight Returns” som ligger till grund för mycket av BvS story. Men det har aldrig gjorts på ett snyggt sätt på film tidigare. Och hela temat om att superpersoner kanske borde hållas ansvariga för sina handlingar är ju jätteintressant, och tas också upp i ”Captain America: Civil War” som kommer om ett par veckor.

DC gör nu alltså sitt första försök att komma ikapp största (ok, enda) konkurrenten Marvel som lyckats enormt med hela sitt Marvel Cinematic Universe. Därför kommer alltså även Suicide Squad senare i år och filmer med Flash ochWonder Woman och Aquaman och två Justice League-filmer och en massa mer de närmaste åren. För oss som går igång på detta finns det liksom ingen bättre tid än nu.

Meeeeeeeeeen…

BvS är inte riktigt det perfekta avstampet. Inte ens i närheten faktiskt. Jag skulle nog vilja påstå att den snubblar på sina egna skosnören nästan direkt.

Och sen snubblar den på i 2 och en halv timme till.

Det blir liksom mer och mer klart för mig att regissören Zach Snyder inte kan göra en film om han inte har en förlaga som han kan kopiera rakt av ner på bildrutenivå. Det funkade i ”300”. Det funkade i ”Watchmen”. Det funkar i sekvenser i ”BvS”, men när nåt unikt ska göras, då misslyckas han värre än en unge som pillar snorkråkor med tumvantar på sig.

Visst får han till en del snygga scener och en del grymt snygga bilder, men eftersom han inte ens kan stava till ”subtil” och dessutom förälskat sig i onödiga slow-motionsekvenser så blir han mer och mer av en one-trick-pony för varje dag. När Michael Bay känns som en dämpad och eftertänksam snubbe i jämförelse då vete tusan om man är på rätt spår som regissör.

Ben Affleck är hör och häpna en av de stora behållningarna med filmen. Jag gillar faktiskt hans stenansiktes-Batman, och jag gillar dräkten med de korta öronen och allt. Däremot, när han kränger på sig sin rustning för att börja banka Stålis är det HELT OMÖJLIGT att inte se Lego Batman framför sig. Förlåt, men det går bara inte. Once you’ve seen it, you cannot unsee it. Så förlåt om ni inte tänkt på det här innan. Nu förstörde jag för er också.

index

Lego Batman till vänster. Eller höger. Eller på båda sidorna. Fan vet.

Men vad värre är, i Snyders händer blir Batman en mördarmaskin som kastar handgranater som om det är ett godisregn, kraschar bilar och skjuter folk med automatvapen. Kort sagt, han blir the Punisher i konstigare kläder. Jag har sett att Snyder förklarat det med att ”joho, han har visst dödat folk, t ex i Nolans filmer men även i serietidningarna så då kan han göra det här”. Ursäkta, men det är ett jäkla skitargument. Den gängse bilden av Batman sen tja… 80 år tillbaka är ju trots allt att han INTE har ihjäl folk. I så fall skulle Jokern och co varit maskmat sedan åratal tillbaka. Om man så totalt misstolkar en karaktär på det här sättet så blir det inte bra. Det är inte nyskapande. Det är bara konstigt. För övrigt verkar Batman dessutom vara synsk i den här filmen. WTF?

Stålis då? Alltså, han ÄR så tråkig. Det har han alltid varit, men Henry Cavill spelar honom så förbannat tråkigt också att det blir dubbelt trist. ”Man of Steel” är en av de sämsta superhjältefilmer jag sett. Det är nog bara ”Elektra” och ”Green lantern” som är sämre. Att Metropolis byggt ett monument åt honom när han och Zod förvandlade hela stan till USA:s största grustag i ”Man of Steel” känns också lite… eh. Nej.

Faktum är att Wonder Woman är den som kommer undan lindrigast. Hon är inte så tokig, men är med på tok för lite för att man ska börja bry sig om karaktären. Men hon är bad ass. Så mycket får man lära sig.

Det absolut största problemet är dock exakt hur otroligt larviga vissa saker är. Det finns så mycket som makes no sense men rent spontant fem skumma grejer (utöver det som redan nämnts):

 • att Batman inte dödar(!) Stålis för att deras mammor båda råkar heta Martha.
 • Lex Luthors bisarra plan att låta Batman döda Stålis hur nu han kunde veta det och ändå släppa loss grottrollet från Sagan om Ringen, numera Doomsday, för att döda Stålmannen. Hur han nu skulle stoppa Doomsday om Batman lyckats, det förtäljer inte historien.
 • de otroligt uselt inklämda youtubeliknande klippen på Flash, Aquaman och Cyborg som bara knölats in med samma finess som en slägga. Det går att sätta upp Justice League på ett snyggare sätt, det är jag övertygad om. Men pluspoäng till Lex för att han designat allas logotyper åt dem. Alltid nåt.
 • Återigen, Batmans synska drömsekvenser. Jag kan inte släppa dem. Och Flash verkar ha snott en Iron Man-dräkt i drömmen.
 • varför i hela h-vete Stålis måste spetsa Doomsday med Batmans kryptonitspjut är beyond me. Varför kunde inte Wonder Woman gjort det som inte påverkas av kryptonit? Eller Batman kunde avfyrat det från sitt flygplan? Svaret är ju så klart att Stålis ska ”dö”. Men från ett situationsbaserat perspektiv… nä, jag fattar inte.

Nu kommer nån att säga: Men det har ju vräkt in biljettintäkter? Och den har 7,3 på IMDB?

Och då säger jag: Det är klart som korvspad att folk kommer att se filmen. Det har aldrig varit problemet. Men den ÄR INTE BRA. De där 7,3 är ju stort sett beroende på att mindre nogräknade fans smäller upp 10 som betyg på denna utan någon form av kritiskt tänkande. De slutade tänka så fort de såg namnet på filmen.

Ni som har sett filmen, vad tyckte ni? Och än en gång, tack för visat intresse. Ut och sträck på er, det kan ni behöva nu.

8 reaktioner på ”Batman v Superman, nu jäklar.

 1. Jag håller med om allt, men måste ändå säga att jag tyckte den var KLART över förväntan. Alltså jag förväntade mig att det skulle vara typ -3 på en skala 1-5. Men nu tyckte jag nog att den förtjänade en etta och den ettan är helt tack vare Wonder Woman och (damdaram) BEN AFFLECK. Alltså jag gillar INTE Affleck och var en av dem som skrek högt i protest när jag såg att han skulle spela Batman. Men jag är positivt överraskad över hans insats och tycker att han gjorde sig bra som en butter och förbittrad Batman. Ang synskheten så… Han var väl inte synsk, utan jag tolkar det mer som att han håller på att tappa greppet om verkligheten och lider av vanföreställningar – vilket också går ihop med det här att han har noll koll på ööööh… Allt. För nu minns jag dåligt (eftersom det inte var en speciellt minnesvärd film), men han ser väl egentligen inte något som händer senare i filmen? Eller?

  Ang WW tänker jag mycket på genusaspekten. Å ena sidan får hon komma in och BARA vara en bad ass krigarmaskin (vilket är ganska nice, det får kvinnor fan aldrig vara), men å andra sidan blir hon ju i princip bara objekt… Men å tredje sidan inte enbart ett sexobjekt. Vad jag kommer ihåg.

  Gilla

  1. Nej, inte nåt som händer senare i filmen, men vad jag förstått så är det nåt som har med Darkseids intåg att göra, dvs JL-setup för kommande filmer. Tänkte du på att WW och Stålis faktiskt inte säger ett ord till varandra?

   Gilla

   1. Aha, okejdå fan vad tråkigt. Hade varit roligare om han hade vanföreställningar istället. Neeej det gjorde jag inte! Ännu mer objektskänsla… Med tanke på att han ändå pratar om henne. För övrigt kan jag ju känna såhär efter att ha sett filmen att trailern är HELT VÄRDELÖS. Den är som en snabbversion av HELA filmen. Så till de som frågat på jobbet har jag sagt att de kan se trailern och att Superman dör en stund senare.

    Gilla

 2. Såg trailern till den när jag såg The Revenant och bestämde mig där och då för att definitivt inte se den. Kändes som ett riktigt dåligt koncept.
  Så din recension var ju lysande, nu vet jag att jag inte missar någonting!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s