Jack

jackFörfattare: Christina Lindström

Beskrivning”Vi spelar Counterstrike och skrattar, och resten av natten ligger vi under Frejas rödprickiga, svala påslakan och kysser varandra. Hennes haka blir öm av min skäggstubb.

Jack är den snygga och coola killen, som är grym på innebandy och får alla tjejer han vill ha. Freja har en lite för stor näsa, en rosa stickad mössa och tycker om att titta på sälar. De är ett omaka par på papperet, men när de träffas i ett badrum på en fest kan ingen av dem värja sig. De faller handlöst för varandra och allt känns helt rätt.

Men så hinner Jacks historia ikapp dem. I grundskolan var han en mobbare och han har ett förflutet inom nazistiska rörelser. Jack har förändrats, men för Freja blir det snart obehagligt uppenbart att Jack inte är den hon trodde att han var. ”

Omdöme: Det finns en scen i ”Jack” som gör att man får en så iskall klump i magen att det  borde finnas en varningstext på omslaget. Där i exakt det ögonblicket vänds allting upp och ner och in och ut och fram och tillbaka utan återvändo. Jag vill inte kalla det en twist så som vi brukar tänka på sådana, utan snarare nåt i storyn som är oundvikligt  men som ändå överraskar när det kommer.

Jag borde inte gilla Jack som person. En grabbig sportkille med brat-tendenser och förflutet som både mobbare och nynazist. Såna är svåra att gilla minst sagt.

Men det jag tycker så mycket om är just hur Christina Lindström ändå lyckas porträttera honom som sympatisk. Att han ändå vet om hur han burit sig åt. Att han gjort fel. Att han kanske inte riktigt vågat ta tag i det utan mest sopat det under mattan men ändå innerst inne skäms hur mycket han än försöker bortförklara det han gjort för sig själv. ”Det var inte så himla farligt”. ”Det var så länge sen”. Det är nåt vi alla kan känna igen, det finns alltid nåt som man själv rationaliserar för sig själv p g a skam.

Lindström visade i ”Hälsningar från havets botten” att hon har en förmåga att skriva på ett sätt som känns levande och trovärdigt, jag tror på det som skrivs. Jag tror på karaktärerna och hur levande de känns. Det är klart att Jack finns. Att Freja finns. Att de äter glass i Slottskogen.

Det som gör att jag personligen ramlar ur berättelsen en smula är delarna om Jacks frånvarande pappa och hans mindre lagliga förehavanden. Den där väskan alltså, den kunde gott fått stannat på idéstadiet. Det behövs inte, att han är frånvarande både nu och då känns som ett tillräckligt stabilt ben att stå på utan att behöva dra in väskan från Pulp Fiction.

Styrkorna i ”Jack” är nämligen många. Lindströms språk och välskrivna karaktärer är bara två av dem. Den fina skildringen av förälskelsen är en annan. Och återigen, att få läsa om hur allt känns ur en 18-årig svensk killes perspektiv och så bra genomfört dessutom, bara det gör boken läsvärd. Men framför allt måste man som läsare bara veta hur det går.

Därför kan jag inte ge någon annan rekommendation än att se till att införskaffa! Det är en order.

Tack till B. Wahlströms för recensionsexemplaret!

Boken finns på Adlibris, Bokus, CDON, lokala handlaren och på ett bibliotek nära dig. Gör det inte det är det helt ok om ni går bärsärkagång. Hälsa från mig.

 

19 reaktioner på ”Jack

   1. Men LÄGG AV med tjatet om Pulp Fiction-väskan! 😉 Skrivråd få känner till: When in doubt, släng in en mystisk väska i handlingen. Ju oftare, desto bättre. Kan inte gå fel!

    Gillad av 1 person

   2. Ha, ha, ha!😂 Jack-väskan förde osökt in dig på detta. Jag skriver barnböcker (läsa lätt-varianten för små som precis håller på att knäcka läskoden), bland annat en serie om en liten kille som heter Leo. I en bok oroar han sig över att han kanske inte kommer att få någon julklapp, i en annan över att grannens katt har rymt. I nästa kommer allt fokus att ligga på en okänd väska med kokain. Och dollarsedlar. Och sprängämnen.

    Gilla

 1. Verkar spännande! Funderar på att ha ett läsprojekt i min sons klass. årskurs 8, om denna bok och låta eleverna läsa boken över sommaren och skriva en kort recension. Sedan skall jag själv läsa och skriva en egen recension med stöd av detta samt eventuellt med intervju och kommentar från författaren, om hon ställer upp *PING* Christina… Är boken lämplig för målgruppen? Årskurs 8, adlibris kategoriserar den under 12-15 år, men handlar om en 18-åring? Tacksam för mycket snabbt svar då jag redan är i dialog med min sons lärare i svenska!

  Gilla

  1. Jag tycker nog det, men det kanske beror lite på klassen.Personligen tror jag att det ibland är mer lockande att läsa om personer som är ett par år äldre än en själv. Vill man ”backa” lite i ålder så kan man ju också använda Christinas förra bok ”Hälsningar från havets botten” då huvudpersonerna där precis börjar gymnasiet. Även den rekommenderas varmt!

   Gilla

 2. Det är en bra idé men en av poängerna är att de skall få en helt egen bok att läsa och äga och då vill jag ha en ny så jag inte riskerar att de redan har den… Precis som du tror jag det är lite lockande att läsa om de som är några år äldre som kan vara förebilder och ha erfarenheter av det som läsaren själv står inför just nu. Bara texten inte är för svår att tolka eller svår att läsa. Det är en mångkulturell klass så även det måste det tas hänsyn till så det inte är olämpligt, tänkte att denna bok verkar ha en bra vinkel på problematiken med hans skuld och bakgrund. Stämmer det? Likaså könsneutral så den passar både flickor och pojkar lika bra. Stämmer det?

  Gilla

 3. Bra, bra, bra! Och jag jobbar på bibliotek, och boken är införskaffad hit, så du behöver inte gå bärsärkagång på det här biblioteket, i alla fall 😉
  Och jag kan faktiskt hålla med dig i Väskdiskussionen. Men hur, HUR, kan du låta bli att skriva något om Rolf??

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s