Fantastic beasts och den jättelånga rubriken

fantaFöga förvånande så blev det ett biobesök i helgen för att dyka ner i J.K. Rowlings värld där alla har lustiga hattar och ännu konstigare efternamn. Det ska sägas att Tidaholms biograf är ruskigt vacker men har fåtöljer som är konstruerade av Djävulen själv, speciellt när en film passerat tvåtimmarsstrecket. Hur jag överlevde Batman v Superman där förstår jag knappt själv.

Jag tycker väldigt mycket om filmen. Så pass att jag verkligen vill äga filmen när den kommer, om inte annat så för att kunna se alla detaljer och alla fantasifulla saker som finns överallt i filmen. Framför allt gäller det så klart när Newt Scamander besöker alla magiska platser som visas i filmen, och absolut i en helt underbar sekvens där innehållet i Scamanders resväska visas upp. Arbetet med karaktärsdesign är helt sanslöst bra och jag gör min bästa professor Trelawney-imitation och förutspår att Funko kommer att sälja ungefär 40 000 miljarder Niffler-figurer till jul. Man vill bara flytta in i Scamanders resväska på heltid. Då kanske man inte ens skulle sakna wifi.

fb08

Kombinationen Rowling och Yates verkar också vara helt klockren. David Yates, som regisserat fyra Harry Potter-filmer får Rowlings allra första filmmanus att fungera väldigt väl och man har väldigt trevligt under tiden. Det märks också att det fungerat väldigt bra mellan skådespelarna, framför allt mellan ”the good guys”-kvartetten.

Men det finns också grejer som inte funkar riktigt lika bra. Johnny Depp? Allvarligt? För min del är han inte alls nån som höjer kvaliteten på en film och dessutom rätt uttjatad som skådespelare. Lägg dessutom till hans rätt smutsiga skilsmässa så kan jag tycka att man borde kunnat hitta nån annan – vem som helst – att spela hans roll.

Filmen lider också lite av samma problem som alla de senaste superhjältefilmerna. Det ska presenteras så mycket information på kort tid att det blir lite överlastat men ur perspektivet att det kommer fyra filmer till så är det inte konstigt egentligen men det blir mycket origin-story över alltihop.

Sen kan man allvarligt talat undra vad resterande fyra filmer ska vara bra för. Visst, redan från början kan man tycka att det är en onödig film och att det bara ska mjölkas mer pengar från Harry Potter men där håller jag inte med – en eller två filmer känns ändå rimligt men fem filmer? Speciellt som jag egentligen inte tycker att den har nån riktig cliffhanger utan hade funkat bra som en enskild film. Naturligtvis kommer jag att se de kommande filmerna ändå, det går inte att låta bli som Harry Potter-fan.

För självklart ska ni se den om ni är det minsta intresserade men det visste ni nog redan.

En reaktion på ”Fantastic beasts och den jättelånga rubriken

  1. Jag var mest rädd för att filmen inte skulle vara bra. Tänk om jag inte skulle tycka om den? Det var med en försiktig optimism som jag klev in i biosalongen. 2 timmar och 15 min senare var alla rationella tankar borta och peppen inför nästa film är nu uppe på Harry Potter nivå. Väntar också på att Nifflaren ska tillverkas i gosedjursform i dess naturliga storlek 😉

    Jag hade också svårt för Depp. Det som jag är mest skeptisk till är hur hans relation till en Annan Viktig Karaktär (vet inte om man kan skriva namn eller om det är en spoiler?) kommer att skildras i kommande filmer. Jag tvivlar på att Depp kan skildra den på ett bra sätt (mycket hänger också på vem som spelar den yngre versionen av den andra karaktären). Hur som helst ser jag fram emot de kommande filmerna 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s