Korpgudinnan

sagan-om-turid-korpgudinnanFörfattare: Elisabeth Östnäs

Beskrivning: ”Turids resa går över irernas rike. Mot bergen skulle hon, det sa Holme. Men var ligger bergen? Tillsammans med Frode och Unna färdas Turid till Dyflin, irernas stora handelsby. Där möter hon de nordmän som slagit sig ned på den gröna ön. Hon får också uppleva irernas gudinnor. En av dem är mild, men en annan är en krigsgudinna, långt från något Turid tidigare mött. Är det här, i irernas rike, som hennes resa ska avslutas?”

Omdöme: När jag läst den avslutande boken om Turid har jag tänkt väldigt mycket på bandet Cult of Luna.  Det kan låta konstigt, men jag ska försöka förklara varför. För de som inte känner till bandet så är det ett svenskt band från Luleå och Umeå som spelar en typ av metal som ofta kallas post-metal. Det är en stil som kännetecknas av långa låtar med långa instrumentala partier som sakta bygger upp till svinhårda crescendon och sen tillbaka igen. Kopplingen till Turid är den att i Cult of Lunas musik finns samma hårda kylighet, men också samma sorts introspektivitet och eftertänksamhet som i Östnäs böcker. Även det här med kontrasterna mellan det brutala och det lugna återfinns i Turids berättelse. Jag har haft Cult of Lunas senaste skiva som soundtrack när jag läst boken och det har verkligen passat som hand i handske.

När det gäller sagan om Turid så har karaktärsutvecklingen varit det som som slagit mig mest nu är jag sammanfattar de tre böckerna. Dels hennes resa rent fysiskt, från nuvarande Skåne till Danmark till Irland och vidare, men också hennes inre resa från den där ullkardande flickan till den Turid vars röst får höras på de sista sidorna i boken. Det är en enorm förändring som karaktär, och framför allt är det en utveckling som känns sann och äkta i varje förändring. Hon har verkligen växt i varje bok och det är naturligtvis tack vare Elisabeth Östnäs skickliga hantverk som lyser igenom överallt.

En annan intressant sak med Sagan om Turid är som sagt andligheten. Närheten till hennes religion har funnits där hela tiden, men det är verkligen i Korpgudinnan som den ställs på sin spets i konfrontationen med dels de gamla gudar som dyrkas på Irland men också den nya Vite Krist och de nunnor och munkar som tillhör den här nya guden. Vad är rätt, vem ska man tro på? Vad händer när man inte känner närhet till den gud man tror på? För mig som troligen skulle kunna vinna priset ”Mest sekulariserad i Sverige” så är det här jätteintressant att fundera på och det är bara en av de många saker som gör att jag än en gång vill ta fram stora stämpeln ”Klassuppsättning” så att folk fattar att det är precis sånt här som kidsen ska läsa istället för att nån ska komma dragande med Röde orm igen.

Kidsen förresten. Sagan om Turid är rätt brutal stundtals, men det som knäckte mig i den här boken var inte Fight Club-scenen i skogen eller vad som händer den lilla flickan med hårbandet utan nåt helt annat som utspelar sig på sidorna 160-170 ungefär. Det är en händelse som är helt hjärtskärande och som berörde mig på ett väldigt pendlingsovänligt sätt. Uppenbarligen är Östnäs inte rädd för att ge sig på hemskheter som går way beyond att slå ihjäl en söt hund i första boken. Säg inte att jag inte varnade er.

Har ni läst de andra två böckerna ska ni naturligtvis läsa den här men det vet ni ju redan eftersom ni läst så här långt. Och dessutom är hela serien utmärkta presenter till midvinterblotet, förlåt,  julafton.

Tack till Berghs förlag för recensionsexemplaret!

Boken finns att köpa på Adlibris, Bokus och de andra ställena.

 

9 reaktioner på ”Korpgudinnan

 1. Usch, jag blir lite rädd för att läsa den här serien, trots mycket positivt från dig. Jag tror inte jag fixar det här med hunden i första boken, för att inte tala om sid 160-170 i denna.

  Gilla

  1. alltså. jag måste ju säga att jag tycker att mörkret i böckerna är en smula överdrivet 🙂 Jag är betydligt muntrare än Hungerspelen tex. Och jag hoppas verkligen att de inte känns hopplösa! och det där med hunden. det finns ett hundskelett på Historiska i Stockholm. den har en tydlig inbuktning i pannan. därifrån kom idén. sen var jag ju tvungen att skriva om vem som dödat hunden och varför. men jag känner att det är en nödvändig del för att få känslan av att vikingarna är annorlunda än vad vi är. för det VAR de. och jag menar, vi äter ju hästar? (många av oss. alldeles för många) och det som står på sidan 167 är något som jag verkligen ville ha med, just för att jag upplever att det står för lite om sånt som är en del av verkligheten för väldigt väldigt många. Jag hoppas alltså att våldet inte är spekulativt i nån av böckerna. så har jag verkligen inte velat ha det. så jag tror att du fixar det faktiskt 🙂

   Gilla

   1. Där är faktiskt en stor poäng – det är aldrig spekulativt underhållningsvåld i dina böcker även om det ändå är action i dem. Det handlar mer om ett allmänt allvar och en trovärdighet i böckerna som jag uppskattar jättemycket. Våld ska kosta både fysiskt och psykiskt, och det är det jag tycker du får fram jättebra.

    Gilla

   2. Okej, jag fattar. Och jag beklagar att det kan ha uppfattats som om jag dissade din bok. Det gör jag absolut inte!!! Jag är bara en väldigt känslig läsare och gråter så fort någon trillar och slår sig.

    Nu känner jag tvärtom en tvångsmässig lust att läsa – om inte annat så för att se hur jag själv reagerar.

    Gilla

   3. sorry, där la jag in ett långt svar som inte blev ett svar. men det var alltså till di, Elin 🙂

    Gilla

 2. men det är absolut ingen fara, Elin! jag tog inte illa upp alls. men det där med hemskheter och sånt: jag var och lyssnade på Christina Wahldén precis, och hon pratade om kalabaliken kring Kort kjol, där ett föräldragarde anmält till Skolinspektionen för att boken var för hemsk. Samtidigt, sa Wahldén, så hade nästan alla fjortonåringar hon träffat sett FEmtio nyanser av grått. utan att deras päron vetat om detta. och jag har precis själv varit aktiv i en tråd, där en arg mamma velat anmäla en svensklärare för att hennes fjortonårige son börjat läsa Vattnet drar av Madeleine Bäck och upptäckt att den var full av PORR. Och jag tar mig för pannan. denna otroliga insyn i böcker: och så ingen koll på andra medier alls!
  jag menar inte att din kommentar är likadan, absolut inte! men jag har fått resonera för mig själv varför jag väljer att skriva så brutalt som jag faktiskt gör. och det är samma anledning som Wahldén tror jag. därför att det är så/var så. livet är brutalt. och en del föräldrar har ingen koll alls. så där står jag stadigt, tror jag. skriva brutalt och uppriktigt när det fyller ett syfte. och jag hoppas att jag gjort det i alla mina Turidböcker. (jag kan ärligt säga att det finns några ställen där jag lagt in hemskheter bara för att jag tycker att det är så roligt, men de ställena har ingen tagit upp :))
  jag tar alltså inte illa upp alls. MEN det vore såklart roligt om du läste böckerna 😉 tvångsmässigt, det känns nytt och fräscht. så känner inte ens jag, haha.

  Gilla

  1. Jamen alltså, nu kan jag inte hålla mig längre – måste läsa.

   Nej, jag håller med och tycker faktiskt inte alls att man ska ”skydda” barn på det viset. Bättre att de läser om hemska saker först, innan de sedan – med all säkerhet – förr eller senare skjuter ihjäl folk i GTA, eller på annat, högst visuellt sätt möter grymhet och blodbad i någon form av media.

   Och att försöka skydda en fjortonåring från sexskildringar/porr. Det är bara lustigt. På det tråkiga viset.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s