Skogen för alla träd

Jag hänger lite i en författargrupp på Facebook och smygkikar lite. Inte för att jag tänkt skriva en bok, men det är ju alltid lite intressant. Nu när jag hängt där ett tag så har det utkristalliserat sig två saker.

Dels så är det som bekant det här med att alla frågor är ok. ”Rent hypotetiskt alltså, hur lång tid tar det för en människa på ca 73,2 kg att förruttna helt om man gräver ner kroppen på 22 cm djup i en lövskog av främst bok, björk och asp där marken sluttar lite lätt? OBS att man gräver ner kroppen i mitten av september.” Ok, jag hittade på den här, men liknande frågor har varit uppe.

Jag förstår att man vill att saker ska vara autentiska. I en värld där folk sitter och kollar Darryls blinkningar för att undersöka om han blinkar morsekod till Rick i Walking Dead så antar jag att det är viktigt att inte komma med totala faktafel. Jag gnällde ju exempelvis själv på sånt i senaste Millennium-boken. Folk älskar sånt och klart att man vill bjuda på sånt i sitt magnum opus. ”I know my shit” liksom. Jag gillar också sånt. Nördig trivia är min grej.

Men jag hoppas att alla de här som skriver på sina deckare, för det är faktiskt mest deckarförfattare som frågar – man ser väldigt sällan frågor om relationer mellan karaktärer, busstidtabeller eller miljöer för andra typer av böcker. Jag hoppas att alla inte glömmer bort att det som faktiskt gör en bok till nåt speciellt inte är labbrapporterna och de köttigaste detaljerna utan karaktärerna. Den övergripande berättelsen. Den interna logiken. Att jag som läsare faktiskt bryr mig. 

Som jag skrivit om många gånger tidigare är det jättesvårt för mig att läsa en bok om karaktärerna inte har nåt jag tycker om. Då känns det som att det kvittar om man i övrigt spikat varenda naturvetenskapliga grej eller gatunamn eller vad det nu kan vara.

Som sagt, jag vill önska alla de blivande författarna lycka till och att de får sina drömmar uppfyllda, men hoppas att de inte stirrar sig blinda på fel saker.

 

2 reaktioner på ”Skogen för alla träd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s