Carve the mark

carve-the-markFörfattare: Veronica Roth

Beskrivning: ”On a planet where violence and vengeance rule, in a galaxy where some are favoured by fate, everyone develops a currentgift, a unique power meant to shape the future. While most benefit from their currentgifts, Akos and Cyra do not – their gifts make them vulnerable to others’ control. Can they reclaim their gifts, their fates, and their lives, and reset the balance of power in this world? Cyra is the sister of the brutal tyrant who rules the Shotet people. Cyra’s currentgift gives her pain and power – something her brother exploits, using her to torture his enemies. But Cyra is much more than just a blade in her brother’s hand: she is resilient, quick on her feet, and smarter than he knows. Akos is from the peace-loving nation of Thuvhe, and his loyalty to his family is limitless. Though protected by his unusual currentgift, once Akos and his brother are captured by enemy Shotet soldiers, Akos is desperate to get his brother out alive – no matter what the cost.”

Omdöme: Det allra coolaste med den här boken är egentligen att den släpptes överallt samtidigt, vilket alltså måste inneburit att nån fick sätta sig och översätta den här i turbofart. Inte för att det spelade nån roll i mitt fall, jag läste den på engelska och jag måste säga att jag nog föredrar Roth på engelska. Hon känns lite vuxnare i tonen då.

Det har alltså som sagt varit en hel del kontroverser om den här boken som jag nämnde i gårdagens inlägg. Jag kan inte för mitt liv förstå vad de pratar om. Nog om detta.

Boken däremot. Jag kan inte påstå att jag hade några jättestora förväntningar, det lyckades Roth vaccinera bort med Allegiant. Däremot var jag naturligtvis nyfiken på vart det skulle ta vägen utan världens tråkigaste YA-karaktärer i centrum.

Och i det här fallet bar det ut i rymden, och det är också i miljöerna som Roth faktiskt utvecklats åt rätt håll. Världsbygget är  till och med lite skoj med sina planeter och rymdfarande och allt det där. Betydligt roligare än ett dystopiskt Chicago med lite bondgårdar runt om. Däremot har hon kvar sin ovana att trycka in förbannat många namn och oviktiga karaktärer, fler än vad det finns invånare i Flen. Helt odrägligt.

Jag gnällde lite igår om det det här med olika perspektiv och det är egentligen mitt allra största problem med boken. Jag tycker inte att berättelsen vinner ett dugg på de ständiga perspektivbytena och då faller hela poängen. Med andra ord, välj ett perspektiv och håll fast vid det. Det är dagens lärdom.

Men som sagt, boken är inte heller jätteengagerande. Den är inte usel utan har sina stunder, men det är långt ifrån ett rafflande äventyr som håller en sömnlös på nätterna. Den tråkiga mikrade matlådan med gårdagens rester liksom – man blir mätt, men inte särskilt upphetsad.

Så nej, jag läser nog inte uppföljaren. Jag tycker inte ens att ni ska lägga energi på den här om ni inte verkligen är riktigt riktigt intresserade sen innan.

Finns på Adlibris och Bokus osv. Länkar till den svenska översättningen.

5 reaktioner på ”Carve the mark

  1. Jag har aldrig läst henne på originalspråk utan enbart på svenska, och måste säga att jag aldrig riktigt fastnat… Kanske borde läsa någon av hennes böcker på engelska och se om det är bättre, men Carve the mark skippar jag nog. Tack för en utförlig recension! 😀

    Gilla

    1. Nä, du missar inte jättemycket. Jag skulle iofs inte rekommendera att läsa om nån av hennes andra böcker på engelska om du inte är en jättefan av Tris(t) och Four…

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s