Vår kära hufvudstad

Varför inte ge sig in på Kulturkollos veckoutmaning? Inte minst eftersom det var mindre än en vecka som jag och sambon förgyllde huvudstaden med vår närvaro (och för att jag och en kollega precis bokat hotell och resa för en utbildning senare i höst. ”Utbildning för utbildare”, det ni!).

Mitt Stockholmstips är egentligen ett tips om att åka tunnelbana, och kanske åka lite till andra ställen än bara från punkt A till B. Det finns nämligen massor med konst och fina grejer att titta på där nere. Mina farföräldrar bodde i Sundbyberg och när jag var liten brukade jag och farfar åka och titta, bland annat på den uppstoppade älgen som finns i Solna Centrum.

När det gäller Stockholmsskildringar så är det lite klurigt. Jag är nämligen en sån där som inte läst Östergren eller Fogelström. Jag har knappt läst nåt av Strindberg. Jag är med andra ord otroligt dåligt inläst på klassikerna.

Däremot – jag är lite mer inkörd på såna där böcker med mer bilder än text. Så mina favoritskildringar är sådana med lite mer övernaturligheter och med färgglada teckningar. Har ni inte läst böckerna om Theo och hans ockulta äventyr i Stockholm så bör ni göra det, de är helt briljanta. Samma gäller Peter Bergtings ”Domovoi”. Mer Stockholmsserier åt folket!

 

4 reaktioner på ”Vår kära hufvudstad

 1. Det där med att se konsten på tunnelbanestationerna är verkligen ett riktigt bra tips. Jag gillar det så mycket, men jag är inte lika förtjust i just tunnlarna i tunnelbanan. Visst går det fort att resa men instängdheten, instängdheten.

  Gilla

  1. Aldrig tänkt på det på det sättet, men det kan nog vara så och det får man ha respekt för. Jag har alltid gillat att åka tunnelbana. Älskar exempelvis den i New York med dess gamla vagnar och speciella ljud.

   Gillad av 1 person

 2. Jag är också förtjust i tunnelbanan. Jag brukar fantisera om att åka runt och beta av precis varenda station och upptäcka vad som finns där i närheten, strosa omkring och göra en heldagsutflykt. När jag berättat om det för mina Stockholmsvänner tittar dom lite konstigt på mig. Haha!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s