Snuttefilt eller hyllvärmare?

Jag pratade lite med min kära kollega Bokhuset härom veckan angående lite böcker som hon läst men inte jag, däribland den här på bloggen flitigt omnämnde Rick Riordan.

Av nån anledning har det blivit så att jag har en hel hög av Riordans böcker här hemma som alla är olästa – trots att jag älskat vartenda ord av de böcker jag hittills läst av honom. Jag är till och med en sån som försvarar första Percy Jackson-filmen (den andra kan jag däremot inte ens i mitt allra vänligaste tillstånd säga så mycket snällt om).

Till en stor del så tror jag att det helt enkelt beror på att jag vet att det är bra. Jag vet vad jag kommer att få och jag vet i princip vad jag kommer att tycka när jag är klar. Därför blir det ganska ofta så att jag kanske väljer nån annat lite mer obekant författare eftersom herr Riordan istället får bli nån sorts skyddsnät, eller snuttefilt, om man så vill. ”Om den här inte är så kul så kan jag ju alltid läsa nästa Olympens hjältar efteråt så blir jag glad igen” ungefär. PAX-böckerna har av nån anledning också trillat in i samma kategori.

Och det är så klart både bra och dåligt. Det är ju alltid skönt att ha nåt tryggt att luta sig emot, men å andra sidan tar det en himla tid (uppenbarligen) innan man kommer till skott och faktiskt läser de där böckerna. Och nu pratar jag ändå om böcker som jag förutsätter är bra.

Är det nån annan som känner igen sig det här? Eller är ni så där superdisciplinerade så att ni inte har olästa böcker av era favoritförfattare i hyllan? Hur blir man det i så fall?

12 reaktioner på ”Snuttefilt eller hyllvärmare?

 1. Jag har det exakt så! Tipsar frekvent om Riordan både på folk- och skolbibblan där jag jobbar, men har flera olästa hemma i hyllan. Har någon vag idé om att köpa en hel, avslutad serie och sedan sträckläsa alla fem på några veckor, men det blir liksom inget med det. Köper hellre okända böcker som jag blir nyfiken på än fler Riordan, även om jag vet att jag kommer tycka om dem.

  Gilla

 2. Hm nej, jag kan nog känna igen mig i ditt resonemang. Tyvärr. Ibland kan jag känna att jag chansar lite för mycket, varför läser jag inte bara de böckerna som jag verkligen tror att jag kommer att tycka om? Egentligen ett himla slöseri med tid men å andra sidan är det väl kanske den där överraskningen som är mest spännande med en ny bok! 🙂

  Gilla

 3. Jag är likadan till 100%. Rick Riordan samt typ 10 olika serier som jag inte avslutat pga ”bra att ha böcker jag vet att jag vill läsa och med stor sannolikhet kommer att älska (för gillade resten av serien). Man är ju…knäpp.

  Gilla

 4. I mitt fall är det så att jag ofta ramlar över en ny och spännande serie i genren urban fantasy, läser de 2-4 första böckerna och sedan… MEN TITTA EN NY SERIE AV EN NY FÖRFATTARE! Jag tänker att när jag går i pension kan jag ha som projekt att avsluta Charlaine Harris, Jim Butcher, Ben Aarononvitch m.fl. Och då kommer jag få börja om från börja med varje serie…

  Gilla

 5. Jag har också fortsättningar som ”snuttefiltar”. De finns där. Det känns tryggt. Samtidigt så vill jag ju läsa klart en serie, t.ex. har jag inte läst Gryningsstjärna än trots att jag verkligen vill. Konstiga jag…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s