Alltså vadå sköldpaddor hela vägen?

Efter ett låååååååångt uppehåll så annonserade John Green ut sin nya bok för ett tag sen: ”Turtles all the way down”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Och vad i hela friden betyder det?

Inskränkt som jag är så tänkte jag först att det var nån sorts Discworld-referens , vem vet, Green kanske är en jättestor Terry Patchett-fan? Och sen tänkte jag att ”nä, men han gillar så klart psykedelisk country” och alltså syftade på den fantastiske Sturgill Simpson (känn på det namnet, om det inte ger er associationer till hästskit och tuggtobak, då vet jag inte vilka ni är).

Och så är det kanske, det ena utesluter liksom inte det andra. Men troligen syftar han på:

”The expression is an illustration of the concept of Anavastha in Indian philosophy, and refers to the defect of infinite regress in any philosophical argument. Contrary to most extant western references, it is not a popular Hindu belief. Rather, it is a widely accepted principle in Indian philosophy, commonly used to reject arguments for a creator God or ”unmoved mover”.”

Så står det på Wikipedia i alla fall. Jag begriper ingenting. Hur det hänger ihop med en YA-roman, det har jag ingen aning om, men vi får väl hoppas att det ger sig när man läst boken.

Men vart ville jag komma med det här svamlet? Jo, att man kan lyssna på när herrn själv läser första kapitlet i boken på Youtube:

7 reaktioner på ”Alltså vadå sköldpaddor hela vägen?

 1. Det finns ett roligt skämt som bygger på begreppet, där en novis frågar sin mästare vad världen vilar på. (och nu kommer vi till den delen när jag inte kan skämtet helt och hållet, men håll till godo med mina approximationer):
  ”The world rests on the shoulders of an elephant.”
  ”But what does the elephant stand on?”
  ”The elephant stands on the shoulders of a giant crocodile.”
  ”But what does the crocodile stand on?”
  ”The crocodile stands on the shoulders of a giant turtle.”
  ”But what about the turtle?”
  ”It stands on the shoulders of another turtle.”
  ”But what about…”
  ”IT’S TURTLES ALL THE WAY DOWN!!!”

  Gilla

 2. Skämt eller inte vet vi ju att boken kommer att handla om en vilsen pojke och en ouppnåelig, mytisk flicka som beskrivs som mer eller mindre gudomlig. Om det förekommer några heta scener kommer de att vara av arten ”putslustig kommentar för att beskriva sexakten avslutad med: it didn’t hurt as much as I thought it would”. Jag tror aldrig jag har varit så lite pepp på en bok i hela mitt liv… (Om vi inte räknar Carve the Mark och Wonder Woman: Warbringer.)

  Gilla

  1. Ja absolut, förväntningarna är nånstans mellan kylskåpskallt och rumstempererat. Är som sagt mest nyfiken på hur han ska få till en vettig koppling till titeln.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s