Spökskrivaren

spokskrivarenFörfattare: Malin Stehn

Beskrivning: ”Casper och hans pappa, den berömde deckarförfattaren Paolo Bolander, är på väg till släktens torp. Det regnar och Casper är sur. Vad ska han göra en hel höstlovsvecka när pappa bara skriver på sin nya bok? Torpet ligger mitt i skogen där händer ingenting så här års! Men så träffar Casper Klara och livet vänds helt upp och ner. Kanske är det också Klara som gör att Casper inte inser vad som håller på att hända…”

Omdöme: Malin Stehn är en ny bekantskap för mig, även om hon verkar ha släppt en hel del. Troligen beror det på att de andra böckerna riktar sig till en ännu yngre målgrupp än vad ”Spökskrivaren” gör. Den här är nog mer tänkt åt det rätt diffusa målgruppen 9-12. Boken är avsedd som en spännande och lite nervkittlande blandvändare och ur det perspektivet tycker jag att den fungerar faktiskt rätt bra.

En av de saker jag gillar mest med boken är Casper, själva huvudpersonen. Han är lätt att sympatisera med och tycka om. Han är inte världens smidigaste kille alla gånger men har ett trevligt tilltal som jag verkligen uppskattar. Jag tycker för övrigt alltid att det är väldigt kul när någon porträtterar killar med ett rikt känsloliv, och det får läsaren verkligen ta del av i den här boken.

Stehn driver på berättelsen med ett bra tempo och håller spänningen uppe hela vägen. När man skriver för den här åldersgruppen är det viktigt att hålla mystiken på en lämplig nivå – man ska liksom satsa på gammal Scooby Doo så hamnar man ganska rätt i nivå tycker jag och författaren gör bra ifrån sig på den fronten. Då kan man lyckas få till precis den där känslan där läsaren känner sig duktig och tror att hen har rätt, och sen visar det sig att det var fel och att hen blivit fintad hela vägen upp på läktaren och jag tror att Stehn lyckats med det i ”Spökskrivaren”.

Ska man vara lite kritisk, och det ska man, så är kanske en del bitar som Caspers pappa står för om författarskapets svårigheter och problem sådant som nog var roligt att skriva som ett sorts in-joke som luttrad författare, men för den tänkta läsargruppen så är det ju saker som kanske inte riktigt är fullt så roliga eller relevanta som för den vuxna läsaren (och/eller bokbloggaren).

Men allt som allt, absolut nåt för de där kidsen som alltid frågar om ”en spännande bok men inte svår att läsa”.

Förlaget har bidragit med recensionsexemplaret i samband med Bokmässan.

Adlibris / Bokus

 

En reaktion på ”Spökskrivaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s