Filmdags

Som jag nördat i helgen. Mer än vanligt alltså. Jag gick helt bananer på YouTube-kanalen Cinefix och kollat otaliga klipp där de listat bästa fotografer, scener, dialoger och en himla massa annat. Jag läste faktiskt ett par kurser i filmhistoria och filmvetenskap när mina kära klasskamrater läste programmering, inte minst för att min hjärna inte är byggd för att förstå och skapa kod. Sitta i ett mörkt rum och stirra på en skärm, det är den däremot helt med på. Därför blir dagens inlägg inspirerat av helgens övningar. I give you – fem fantastiska filmer.

 1. Casablanca

2. Amélie (originaltitel Le fabuleux destin d’Amélie Poulain men det kan man ju inte gå omkring och säga)

3. The Big Lebowski

4. Hero (originaltitel Ying xiong men det går ju verkligen inte att gå omkring och säga)

5. Annie Hall

Vad har alla de här filmerna gemensamt? Framförallt är alla helt fantastiska och är filmer där jag har suttit och sagt ”det här är så jäkla bra ungefär var tredje minut” i soffan.

Det är också filmer som på något sätt gör nåt mer än bara underhåller för stunden. Casablanca är nåt av det elegantaste jag vet i filmväg, Amélie något av det charmigaste. Hero är fantastisk rent visuellt. Annie Hall har så förbannat välskriven dialog och när det gäller The Big Lebowski… The Dude abides.

Vad har ni för favoriter, vilka filmer får er att sitta och och säga ”det här är helt otroligt” i soffan?

 

2 reaktioner på ”Filmdags

 1. Jag är SÅ svag för Serenity – och hela Firefly överlag. Jag tyckte också att Pulp Fiction var det bästa som hänt sedan skivat bröd när den kom för (gulp!) ett kvarts sekel sedan, men senaste gången jag såg den så kändes den en aning bedagad. Har aldrig förstått Casablancas storhet – måste se om.

  Och så kan jag bara inte föreställa mig att din hjärna inte är byggd för kodning. Du KÄNNS som en kodare. Så här på behörigt avstånd. Tydligen räckte det inte med en stimmig halvtimme i bokmässevimlet för att lära känna dig på djupet.

  Gilla

  1. Jag och kodning funkar lika bra ihop som lakritsbåtar på pizza.

   Pulp Fiction var otroligt länge sedan jag såg, kanske borde kolla hur den står sig idag.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s