Glömskan

glomskanFörfattare: Johanna Olsson

Beskrivning: ”När Heddas mamma återigen blir misshandlad av sambon flyr de till mormor som bor i den avlägsna byn Glömskan i Norrlands inland. Bara efter ett par dagar försvinner Heddas lillebror spårlöst. Har någon rövat bort honom? I sin jakt på svar möter hon de mest märkliga och mytomspunna varelser och väsen.”

Omdöme:Jag är väldigt svag för det mesta som har nåt med svensk folktro att göra. Det gör sig väldigt bra kombinerat med urban fantasy vilket bevisats om och om igen i allt från PAX-böckerna till Elin Säfströms böcker om väktaren Tilda.

Glömskan sällar sig till det gänget och placerar sig lite mellan nämnda exempel. Lite mer krävande än PAX, lite allvarligare än Elins böcker.

Olsson gör egentligen inga fel med sin debut. Den är tillräckligt spännande för att man ska läsa vidare, den är inte särskilt svår att förstå och känns väl avvägd i nivå för målgruppen 9-12, kanske med tonvikt på de som fyllt tvåsiffrigt. Det finns en sorts kylighet och lugn som känns lite som den miljö som boken utspelar sig i, och det jag tycker mest om är de moderniserade tolkningarna av alla väsen som dyker upp och hur de anpassat sig till moderna tider, framförallt Näcken.

Lovande debut helt enkelt!

Förlaget har bidragit med recensionsexemplaret inför Bokmässan.

Adlibris / Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s