Det här kalla landet

det-har-kalla-landetFörfattare: Pernilla Gesén

Beskrivning: ”Noomi bor i Lindsborg, en mellanstor stad i Nordland. Hon går i gymnasiet och är en del av en trygg familj med god ekonomi fram till nu. Hyllorna i mataffären gapar tomma. Noomi är van att kunna köpa vad hon vill, men butik efter butik stänger ner. 

Efter att Noomi rånats av ett gäng invandrartjejer finns inte längre några tvivel om vad som håller på att hända i landet, så hon gör gemensam sak med sin storebror, aktiv inom det främlingsfientliga parti som växer i raketfart inför valet. Men Noomis klasskompis Zahra kommer i vägen. Zahra, som alltid sticker ut hakan och käftar emot. Som liten flydde hon från krig och förödelse till Nordland, men bara halva familjen nådde säker mark. Zahra söker trygghet i en allt mer skrämmande tid av kaos och utanförskap men på fel ställen. 

Zahra inte bara ifrågasätter allt som Noomi tror på, hon stjäl också hennes barndomsvän. Till en början vill Noomi bara att Zahra ska försvinna, men snart händer något inom dem båda. Det blir ett möte som förändrar de båda för alltid. ”

Omdöme: Tyvärr är det få böcker som känns så 2017 som ”Det här kalla landet”. Det är en bok som gav mig starka obehagskänslor just av den anledningen. Jag vill inte att boken ska kännas så nära verkligheten som den gör, även om författaren själv tänker sig boken som en dystopi, men tyvärr är den farligt nära verkliga livet.

Av den anledningen är det verkligen en bok som kan och bör användas på högstadiet och kanske även gymnasiet för att arbeta med frågor om identitet, främlingsfientlighet, grupptryck och självkänsla. Jag tycker speciellt om hur Gesén diskuterar livet efter att ha flytt någonstans, exempelvis genom Zahras pappas posttraumatiska stress. Det är ett typexempel på sådant som ofta glöms bort i diskussioner.

Gesén har valt att låta handlingen utspela sig i ett fiktivt nordiskt land, och även byta ut ord som ”rasism” och ”nyanlända” och jag har fått det förklarat för mig att det beror på att författaren ville få mer kreativ frihet under skrivandet. Det är mycket möjligt att det blev så, men jag är inte helt säker på hur det landar hos läsaren alla gånger.

Jag tycker egentligen också om Geséns tanke om att kärleken är den starkaste kraften och slutligen är den som kan få människor att förändras, men för att verkligen driva igenom den poängen helt och hållet så hade jag gärna sett kärlekselementet tidigare och kraftfullare i texten. Den blir lite av ”too little, too late” för att riktigt fungera fullt ut.

Men faktum är ändå att jag rekommenderar boken för sina många poänger som diskussionsunderlag. Den är bra, inget snack om saken. Kanske inte alltid enkel eller underhållande läsning, men däremot viktig sådan.

—-

Recensionsexemplar i samband med Bokmässan.

Adlibris / Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s