Är han mutbar?

I en av alla de otaliga facebook-grupper jag är med i så dök det upp ett spännande inlägg om det här med utskick av recensionsexemplar och presenter i utskicken. Hittills så har det varit inlägg av både positivt och negativt slag från både författare som tycker att det är helt horribelt och från författare som beskriver hur de tänkt när de gjort utskicken.

Vissa tycker exempelvis att bloggare borde bilda en branschförening för gemensamma pressetiska regler, andra tycker att ”det är väl bara trevligt” om man skickar med en chokladbit eller nåt (gör inte det, Postnord kommer bara att sno paketet och käka upp snasket, true story swear to God) och vissa tycker som sagt att det helt klart handlar om mutor och är helt förkastligt.

Jag tycker att det är intressant att följa diskussionen. Det ska sägas att jag inte funderat jättemycket över det eftersom jag inte tar emot jättemånga recensionsexemplar längre, men jag kan säga lite om hur jag känner från perspektivet som bloggare.

Jag tycker att det kan vara trevligt om författaren/förlaget skojar till det lite och skickar med nåt som känns relevant för boken och lägger ner lite tid på utskicken. Däremot är jag ärligt talat skeptisk till hur mycket det påverkar recensionen, i så fall skulle jag redan stå i tacksamhetsskuld bara genom recensionsexemplaret, eller hur? Tro mig, ett par Dumle-kolor och en reklampenna kommer inte att rädda en bok från en negativ recension om den förtjänar det och på samma sätt har det ingen påverkan på en positiv recension heller. Så pass mycket integritet har jag och det hoppas jag att ni läsare oavsett bakgrund också känner – att jag inte håller igen bara för att jag fått boken istället för att jag betalat för den eller lånat den på biblioteket.

Nåt jag däremot VILL ha med varje utskick och som inte alltid finns med är lite grundläggande info som recensionsdatum. Det kan göra mig tokig eftersom inte alla förlag är superduktiga på att posta sånt på sina hemsidor. Där ser jag uppenbara möjligheter till förbättring!

2 reaktioner på ”Är han mutbar?

  1. Följde själv diskussionen ( uppenbarligen med tanke på min kommentar i inlägget före ) och jag är förvånad över hur många författare ( -ish ) som ändå har så låga tankar om bokbloggare/recensenter/kritiker. Det är ju inte en hel lyxlåda full med choklad liksom, utan vi snackar möjligen en bit ( en bit! ) after eight möjligen. Många verkar också ha svårt att förstå dels att bokbloggandet oftast kommer genom genuint bokintresse och dels hur mycket tid ett inlägg faktiskt tar. Man läser ju inte och skriver på en kvart liksom.
    Personligen kan jag inte bli mutad att skriva ett bra inlägg ( eller ett dåligt bara för att författaren är en rövhatt ) om boken inte förtjänar det. Däremot kan jag tyvärr få så låga tankar om författare med sunkig attityd/sunkiga värderingar att jag eventuellt skippar att läsa hens böcker helt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s