Recension – Det man inte vet har man ingen aning om

det-man-inte-vet-har-man-ingen-aning-omFörfattare: Josephine Almanakis

Beskrivning: ”Ben har klantat till det. Rejält. Efter en festlig kväll på stan lyckas han tappa bort bästa vännen Georges mest värdefulla ägodel, en blindklocka. Den trollbindande Emma, som han träffade under kvällen, kan sitta på svaret. Men, var är hon?

Ben tar hjälp av George som skrivs ut på helgpermission från psyket. Han knäcker koden om var Emma är och de två vännerna sätter kurs mot Spanien. När det mesta känns hopplöst och George beter sig oroväckande normalt, undrar Ben om det var så briljant att erkänna att han hade slarvat bort blindklockan.”

Omdöme: Om man sitter och åker tåg mellan två snöslaskiga orter på var sin sida gränsen mellan Småland och Västra Götaland i början av december så är det få saker som lyser upp mer än en knallgul bok om att harva runt på cykel i ett tokvarmt Spanien. ”Det man inte vet…” är Josephine Almanakis debutroman och dessutom en som hon ger ut på eget förlag, och det är faktiskt en av de egenutgivna böcker som hållit högst kvalitet rakt igenom som jag har läst som bokbloggare. Det som gjorts så bra är att alla enskilda delar håller både jämn och riktigt hög klass. Allt från de rent ytliga sakerna som en professionell formgivning till det språkliga som fungerar klanderfritt och har en väldigt trevlig ton visar på ett gediget hantverk och stor skicklighet. Jag har en teori om att det är nåt som har med alla de där som gått skrivarkursen på Fårö att göra, den verkar vara nåt utöver det vanliga… av de jag läst som gått kursen så har båda två gett ut ett par riktigt bra debutromaner. För den som undrar är alltså Anna Arvidsson den andra författaren, ni vet, ”Ordbrodösen”.

Jag får rätt ordentliga Peter Magnusson/David Hellenius-romkom-vibbar av den här boken. Tycker man till exempel att den där filmen där Peter Magnusson åker till Phuket och försöker skriva en bok är det mysigaste sen filttofflorna uppfanns, då är det här definitivt en pocketbok att införskaffa.

Det är nämligen feelgood korsat med reseskildring och jag blir inte alls förvånad över att Josephine både cyklat och vandrat i de miljöer hon skrivit om i boken – det är snarare så att det hade varit himla märkligt om hon inte gjort det. Närvarokänslan är alltså på topp. Dessutom har hon förmodligen också ätit sig igenom Spanien för gudars vad det pratas mat i boken, nåt som faktiskt höll på att göra mig galen en frukostlös morgon härom veckan. Vi kan säga att det var tur för bokens betyg att studentfiket på jobbet var öppet när jag kom fram.

Ska man balansera upp allt beröm lite så kan jag känna att jag hade velat ha lite mer djup och dimensioner hos karaktärerna, och kanske framför allt i huvudpersonerna Ben och Emma. Det är nästan så att jag tycker att flera av bifigurerna är mer minnesvärda. Lite mer kontraster i personligheterna hade lyft boken ytterligare ett snäpp.

Jag ska erkänna att ”Det man inte vet…” är lite utanför det jag vanligtvis läser, men jag hade i alla fall väldigt trevligt när jag läste boken. Det är nästan ett år sedan jag och sambon åkte till Malaga och den här boken gör inte att det kliar mindre i fingrarna att boka nya flygbiljetter…


Författaren har bidragit med recensionsexemplaret.

Adlibris / Bokus

2 reaktioner på ”Recension – Det man inte vet har man ingen aning om

    1. Josephine var ju också smart på det sättet att de gick direkt på pocketformatet, så det är också nåt som liksom passar i hela konceptet. Jag tror att det också gör att fler kan få för sig att chansa och köpa boken ”en pocketbok har man ju råd med” liksom samtidigt som jag inbillar mig att det är ett sätt att få ner kostnaden som utgivare också.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s