Triss i noveller

Ibland är det rätt trevligt att läsa nåt lite kortare för att få lite omväxling från ens 600-sidiga supermegamammutfantasyroman som man har i väskan.

Hans Olsson som skrivit ”King’s Hope” som recenserats här på bloggen har nyligen publicerat tre noveller så jag tänkte att vi drar igenom dem lite snabbt här idag.

unnamedEtt steg åt sidan
”Att färdas mellan dimensioner är lika enkelt som att ta ett steg åt sidan. Men något har gått fel och människor försvinner spårlöst, trots att de följer tidtabeller och kartlagda rutter. Liio är en av de saknade. Finns hon där ute på någon okänd plats, eller är hon för evigt förlorad?”

Av de tre novellerna så är det solklart den här jag gillar mest. Den har nåt tilltalande obehagligt Interstellar möter Twilight Zone-aktigt över sig. Här tycker jag också att Olssons text är snäppet bättre så novellen ger ett väldigt bra intryck.  Riktigt bra helt enkelt.

unnamed (2)Filmvisning på salong Rentzo
”På en exklusiv salong ligger ångan tät och ett högteknologiskt mutoskop erbjuder filmvisning utöver det vanliga. Men att se filmen är inte riskfritt och för den som vågar titta ner på de snurrande bilderna finns ingen återvändo.”

Den här novellen har en mer steampunkig ansats, och genrebytet i sig är rätt kul. Det är också ett rätt rolig premiss och jag hade nog inte haft något emot några sidor till för att bygga ut storyn bara aningen mer, det här den av novellerna som jag känner att jag vill ha mer av.

 

unnamed (1)Papperssvalan
”Papperssvalan beställer hem piller från internet och får oväntat förmågan att flyga. Men hans superkraft är inte så bra som förväntat, och snart upptäcker han att han har en nemesis.”

”Papperssvalan” är ganska rolig. Jag gillar det här med att det inte är en så fantastisk superkraft trots allt och att huvudpersonen är lite skönt återhållsam. Han lägger ribban på att bli lokalhjälte snarare än medlem i Avengers. Jag kan tycka att själva nemesisen är lite blek men klart underhållande novell.

Mer om Hans finns på hans Facebooksida.

5 reaktioner på ”Triss i noveller

 1. Vad intressant med noveller. Det har jag inte gett mig på att läsa i närtid. De blir ofta till sin natur lite absurdistiska och det tycks stämma här. Jag gillar ju tegelstenar, just för att jag inte uppskattar att kastas ut från den värld jag just börjat känna mig hemma i, men det går ju snabbt att klämma några sådana här för att prova på. Ska fundera på saken.

  Gilla

  1. Noveller är jättetrevligt faktiskt. Ibland bra och ibland mindre bra förstås. Jag håller själv precis på med två antologier och i den ena så lyckas en författar få novellen rejält långtråkig. Sådär så man först börjar skumma lite, för att därefter bläddra igenom det till slutet. För att det är för mycket onödig text. Och det är ju mindre bra när novellen är på typ 20 sidor bara.
   Så en liten novell kan vara som hel bok ibland. En bra bok om de gör det bra, och jag tror faktiskt Hans Olsson klarar det bra. Ett steg åt sidan ligger helt klart på läslistan sedan ett tag tillbaka. Och ibland är en novell mer som en aptitretare och kan vara väldigt nice det också. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s