Sofia Ejheden – Så jobbar jag

sofia_2

Fotograf: Sofia Åkerstedt Rosendah

”Så jobbar jag” är en regelbundet återkommande intervjuserie med personer jag är nyfiken på inom och runt bokbranschen. De är såna personer som imponerat på mig på olika sätt och är personer som jag tror har mycket spännande att dela med sig av.

Ett av mina absoluta favoritförlag i Sverige är Lavender Lit. De har släppt några av de mest intressanta ungdomsböckerna och har en lika bra fingertoppskänsla när det gäller både form som innehåll. Sofia Ejheden är förläggaren bakom kulisserna och jag undrar så klart hur en sån person lyckas. Och vad gör man egentligen som förläggare?

Sofia, vad gör du egentligen på dagarna?

När man driver ett litet förlag består arbetet oftast av en mängd skilda saker. Jag är förläggare på både Southside Stories (som är vårt huvudförlag) och Lavender Lit (som är vårt systerförlag), vilket innebär att jag tillsammans med vd väljer vilka böcker vi ska ge ut. Jag sköter även redaktion och produktion: upprättar tidsplaner, ser till att böckerna får omslag, översättare, redaktör och korrekturläsare, och skickar dem slutligen till tryck. På Lavender Lit jobbar jag även med pr och försäljning.

Ett ord som bäst beskriver ditt sätt att arbeta:

Passionerat!

Vilka prylar, appar, program eller verktyg kan du inte leva utan?

Post-its och baksidan av gamla utskrifter (att skriva att göra-listor på), InDesign, Instagram, mejlen – både på datorn och i telefonen.

Hur ser din arbetsplats ut?

Vi är fyra personer på förlaget som alla sitter i samma rum. Jag sitter mittemot Southside Stories pr-ansvariga, och på vårt bord brukar det alltid ligga minst två bokhögar samt massor av post-its och att göra-listor.

Hur ser en typisk jobbdag ut för dig?

Jag brukar börja dagen med att kolla Instagram och planera dagens eventuella inlägg. Jag bläddrar igenom flödet, svarar på kommentarer och blir superglad om någon har lagt upp en bild på någon av våra böcker. Jag älskar verkligen bookstagram och alla vackra bilder som läggs upp! Folk är så fantastiskt kreativa.

Sedan är det dags att börja beta av mejlhögen – sådant som kan ha kommit in under natten från t ex USA, och sådant som jag inte hunnit svara på tidigare. (Drömmen vore att någon gång komma ner till den åtråvärda nollan i inkorgen, minns inte ens när det hände senast …)

Så här i början av året är det mycket fokus på att få iväg de sista vårböckerna till tryck, så tillsammans med redaktör, korrekturläsare och formgivare gör jag klart manus, inlagor och omslag. Ibland redigerar jag och sätter inlagorna själv. Jag älskar att jobba i InDesign, det är världens bästa program.

Men jag planerar även för kommande säsonger, som sommaren, hösten och året 2019. Idag har jag lagt ut omslags- och översättningsuppdrag för ett gäng kommande böcker.

Häromdagen släpptes vårens första Lavenderbok, Till alla killar jag har gillat av Jenny Han, så det har blivit mycket fokus på pr- och säljinsatser, läs- och recensionsutskick, förberedelser och sedan utskick av vår ganska nystartade bokbox I LAV LIT (tänk typ OwlCrate, med bok och ett antal bokrelaterade överraskningar).

Vad är ditt bästa life-hack eller tidsbesparande påhitt i ”jobbet”?

Jag är en mästare på att öppna lådor! Ibland ser jag unboxingvideor där folk försöker klippa upp tejpade lådor. Nej nej. Veckla ut saxen och använd den som en kniv. Tre snabba drag: rakt över och sedan på sidorna, och det är klart! Går på tre sekunder. (Min familj hade en livsmedelsbutik när jag var liten, så jag har öppnat en väldans massa lådor i mina dar …)

Hur håller du reda på dina “att-göra”-saker som förläggare? Det måste ju finnas tusen saker att göra?

Jag använder som sagt baksidan av gamla utskrifter att skriva att göra-listor på. Men jag har också börjat mejla mig själv – svinbra grej när man kommer på saker i sängen och inte har papper och penna i närheten.

Vad lyssnar du på när du jobbar? Musik? Radio? Poddar? Eller ska det vara knäpptyst?

Musik, alltid musik. Lyssnar mycket på amerikansk country just nu, men också på svenska band som Kite och Kent. Om jag gör något som kräver fullständig koncentration (t ex när jag jobbar med redigering, översättning eller korrektur) måste jag dock ha lugn musik på annat språk än svenska. Gärna franska.

Hur laddar du dina batterier och får mer energi när du inte jobbar? Vad har du för andra intressen och sidoprojekt?

Tv-serier, helt klart! Bästa jag har sett den senaste tiden är nog Younger (om förlagsbranschen i NYC) och westernserien Godless.

Vad läser du just idag?

Ett YA-manus från USA som känns väldigt lovande.

Vem skulle DU vilja ställa de här frågorna till?

Jenny Zunko, som tidigare var pr- och kommunikationsansvarig på B. Wahlströms och som nu är content manager på Storytel.

En reaktion på ”Sofia Ejheden – Så jobbar jag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s