Katja Gilljam – Så jobbar jag

”Så jobbar jag” är en regelbundet återkommande intervjuserie med personer jag är nyfiken på inom och runt bokbranschen. De är såna personer som imponerat på mig på olika sätt och är personer som jag tror har mycket spännande att dela med sig av.

En, om inte DEN bästa, av mina vänner inom bloggvärlden är Katja Gilljam som ligger bakom bloggen Bokhuset. Det är få människor som jag litar på så pass mycket när det gäller smak och tyckande som Katja – säger hon att nåt är bra, då vet jag att jag kommer att gilla det, och tycker hon att nåt är skit, ja då kommer jag också att tycka samma sak. Det är en stor glädje att ha hittat nån att bolla tankar med på det här sättet, speciellt som jag aldrig nånsin träffat Katja IRL. Thank God for Facebook säger jag. Däremot har vi aldrig riktigt pratat om processen, att värka fram inlägg efter inlägg.

27495908_10155353219332817_755966126_nKatja, vad gör du på dagarna?

Jag jobbar på bank samt har mitt företag Lektörshuset.

Ett ord som bäst beskriver ditt sätt att arbeta:

Spontant.

Vilka prylar, appar, program eller verktyg kan du inte leva utan?

Kaffe, min stationära dator, tangentbordet och mina skärmar ( måste ha två ). Appar och mobil i all ära men det är vid skrivbordet jag jobbar.

Hur ser din arbetsplats ut för det du gör med bloggen? Var brukar du sitta? (dvs sitter du hemma i nån lya i källaren, sovrummet…)

Eftersom både jag och maken jobbar en del hemifrån har vi en riktig arbetsplats hemma, med våra skrivbord mittemot varandra. Vi har jättestort vardagsrum så ena halvan är jobbdelen. Arbetsplats

Hur ser en typisk ”jobbdag” ut för dig?

Jag kliver upp och gör kaffe och internetar ( och får iväg barnen till skola osv ). När jag är på tredje koppen ( jättemuggen, som är särskriven till min dagliga fasa ) kaffe är jag redo att börja jobba. Oftast har jag bestämt mig kvällen före vad inlägget ska handla om, ibland har jag förberett med bilder och länkningar som ska finnas med. Sedan skriver jag inlägget, finslipar och publicerar det. Efter att jag gjort allt det där upptäcker jag oftast något stavfel ( trots tjugo kontroller ) så då får jag redigera lite till. Totalt tar det ungefär en timme, ibland två om det är en knepig recension, per inlägg.

Sedan går jag till mitt jobb på banken och på kvällen skriver jag sedan om inlägget lite ( recensioner ) och publicerar på Instagram.

Vad är ditt bästa life-hack eller tidsbesparande påhitt i ”jobbet”?

Att varva med kortare böcker eller noveller. Inte tänka på vad läsarna vill ha, utan vad du vill berätta. Det första av naturliga skäl, du kan få fler inlägg genom att läsa fler böcker och då är korta böcker perfekt mellan tegelstenarna.

Mitt andra tips är faktiskt nästan viktigare. Det låter så självklart men det är lätt att fastna i frågan, vill de verkligen läsa om det här, är det verkligen intressant osv. Och så skriver man om något annat än det man själv tänkte från början. Det blir inte bra, jag lovar. Det blir krystat och tillgjort när det inte känns roligt och det märks tydligare än man tror. Dessutom går det superfort att skriva roliga inlägg, så i slutändan sparar du tid.

Hur håller du reda på dina “att-göra”-saker som bloggare? 

Inte alls? Eller jo, men väldigt ostrukturerat. Jag försöker ha speciella veckodagar till olika saker. Torsdagar var till exempel tänkt att ha som Gender Bender-dag, men pga recensionsdatum och ibland tidsbrist har det blivit lite si och så med fasta dagar. Jag försöker att inte stressa upp det, jag har trots allt världsherravälde över Bokhusets lilla värld.

Vad lyssnar du på när du jobbar? Musik? Radio? Poddar? Eller ska det vara knäpptyst?

Tvn står alltid på i bakgrunden. Jag kan däremot inte jobba med musik på eller poddar i örat.

Hur laddar du dina batterier och får mer energi när du inte jobbar? Vad har du för andra intressen och sidoprojekt?

Jag är lektör i projektet Fantastikhjälpen där alla vi inblandade är med ideellt. Ett projekt jag känner mycket för.

Böcker, tv-serier och min familj är annars bästa avkopplingen ( kanske inte i den ordningen ). Och Dobby, vår hund som vi skaffade i april. I vår ska vi testa agility och spår med honom, så får vi se vad det blir av det hela.

Vad läser du just idag?

Dit du inte får gå av Emil Haskett.

Vem skulle DU vilja ställa de här frågorna till?

Dig, Jonny Berg ( som har förlaget Swedish Zombie ) och Pia de Lerigon ( pga tusen intressanta järn i elden och jag fattar inte hur hon hinner ).

5 reaktioner på ”Katja Gilljam – Så jobbar jag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s