Anna Arvidsson – Så jobbar jag

”Så jobbar jag” är en regelbundet återkommande intervjuserie med personer jag är nyfiken på inom och runt bokbranschen. De är såna personer som imponerat på mig på olika sätt och är personer som jag tror har mycket spännande att dela med sig av.

2017 tog jag med mig en bok till Spanien. Jag är inte en sån som tar med mig högvis med böcker, utan bara en eller två, man ska ju uppleva saker på semestrar sägs det. Men jag fick inte läsa den. Först tog min sambo den och läste, och inte förrän hon var klar så blev det min tur, så först på flygresan hem så kunde jag sträckläsa ”Ordbrodösen”, Anna Arvidssons debut. Hon hade vid det laget redan lyckas fånga mitt intresse dels genom att ingå i treenigheten Anna, Anna och Anna, men också genom att pitcha den tillräckligt bra på en lunch under Bokmässan 2016. Det är med stor glädje Anna Arvidsson får breda ut sig även här. 

IMG_1476Anna, vad gör du på dagarna?

Jag arbetar som kommunikatör på en högskola. Ibland ber en kollega mig att gå igenom en text ”med min magiska penna”, men i övrigt lämnar jag eventuell ordbrodöskraft hemma.

Ett ord som bäst beskriver ditt sätt att arbeta:

Är det fusk att välja ordet ”varierande”? Jag tar helt enkelt olika roller beroende på situation. (Det här brukar synas rätt tydligt i tester. Introvert eller extrovert? Nej, jag är ambivert. Blå, röd, gul eller grön? Nej, jag är gulgrönblå med inslag av rött.)

Vilka prylar, appar, program eller verktyg kan du inte leva utan?

När jag skriver? En Macbook med Word och promenader längs vatten räcker långt. På promenaderna lyssnar jag i och för sig på Spotify och gör lösryckta anteckningar i mobilen eller skickar mejl till mig själv med kryptiska rubriker.

Vid redigering har jag testat att läsa in hela manuset, kapitel för kapitel, via röstmemo. Det gav oväntat mycket. I redigeringsperioder läser jag också ofta igenom texten i mobilen på väg till eller från jobbet och skärmdumpar då avsnitt där jag vill ändra något (i 99 % av fallen minns jag vad jag tänkte när tog bilden – eller inbillar mig att jag minns). Sedan är Instagram, Facebook och Messenger väldigt viktiga för kontakt med författarvänner och för inspiration. Men för själva skrivandet räcker Word. Jag har köpt Scrivener, men ännu inte skrivit manus i, bara mappat idéer.

Hur ser din arbetsplats ut för ditt författande? Var brukar du sitta?

Jag skriver helst hemma när det är tyst. Jag har inget arbetsrum och inget skrivbord utan varierar mellan köksbord, ”bardisk”, fåtölj och soffa. Jag tänker att det är bättre att variera mellan flera olika dåliga arbetsställningar än att fastna i en.

Hur ser en typisk ”jobbdag” som författare ut för dig?

Jag har inte riktigt några typiska jobbdagar som författare än. Men mina drömdagar innehåller lugna morgnar, mjuka kläder, kannor med svart te, två eller tre intensiva skrivpass och träning utomhus mellan dem.

Vad är ditt bästa life-hack eller tidsbesparande påhitt i ”jobbet”?

Efter att ha stirrat på frågan i en kvart får jag väl acceptera att jag inte är proffs på att spara tid. Ett försök till svar ändå: Att samarbeta med fantastiska människor som inte är exakt som jag. Att fråga ”varför?” innan jag kastar mig in i ”vad?” eller ”hur?”. Och att inte prioritera bort träning i längre perioder för att jag är trött, stressad eller låg.

Hur håller du reda på dina “att-göra”-saker?  (det berömda livspusslet – författa, jobba, privatliv)

I värsta fall genom att vakna klockan fyra på morgonen och rabbla igenom vad jag är rädd att missa. Det mer optimistiska svaret är elektronisk kalender med påminnelser. Och ett skapligt minne.

Vad lyssnar du på när du skriver? Musik? Radio? Poddar? Eller ska det vara knäpptyst?

Jag skrev råmanuset till Ordbrodösen när jag var föräldraledig. Våra tvillingar hade precis fyllt ett år och sov tre gånger per dag (synkat!). Jag använde varje sovpass till skrivpass och i fyra månader skrev jag nästan enbart till ljudet av småbarnsandning. När vi ett halvår senare skolade in dem på förskolan märkte jag hur tydligt jag förknippade det ljudet med skrivandet. Första vilan satt jag omgiven av ett dussin sovande småbarn och kroppen skrek efter datorn.

Men bortsett från det vill jag helst ha det helt tyst eller låg musik som verkligen passar känslan i det jag skriver.

Hur laddar du dina batterier och får mer energi när du inte författar? Vad har du för andra intressen och sidoprojekt?

Jag tillhör dem som har batterier som behöver laddas både mycket och ofta. Så om jag har något sidoprojekt vid sidan av familj, jobb och skrivande så är det väl att försöka ladda batterier! Jag får energi av att umgås med människor jag tycker om och av löpning. Och kopplar bäst av genom att läsa.

Vad läser du just idag?

Vet inte än. Det är morgon och jag sitter i en bil på väg norrut. Överst i ryggsäcken ligger ”Never let me go” av Kazuo Ishiguro och en spänningsroman av Camilla Grebe som ska vara en veritabel pageturner enligt blurben på framsidan.

Vem skulle DU vilja ställa de här frågorna till?

Oändliga val gör min hjärna helt blank av beslutsångest så jag sparar tid genom att svara den första jag kom att tänka på: Annica Wennström, som jag haft som lärare på Skrivarakademin, eftersom jag är så nyfiken på hur författare som skriver i par eller kollektiv arbetar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s