Eli – Så jobbar jag

”Så jobbar jag” är en regelbundet återkommande intervjuserie med personer jag är nyfiken på inom och runt bokbranschen. De är såna personer som imponerat på mig på olika sätt och är personer som jag tror har mycket spännande att dela med sig av.
Det finns såna där bokbloggare som jag som bara tycker saker utan att ha nån sorts utbildning för det här med böcker. Vi har inte läst en sekund litteraturvetenskap, istället skriver vi inlägg och hoppas att det är nåt så när sammanhängande. Och så finns det såna där som Eli, som dels faktiskt jobbar som barn- och ungdomsbibliotekarie, men som framför allt kan formulera sig vettigare än vad en själv lyckas med. Lite vassare helt enkelt. Eli är också betydligt bredare än vad jag är i läsandet, så när jag behöver tips som är lite utanför min egen lilla trånga låda, då är det nästan alltid på Eli läser och skriver som jag börjar leta. Det bör ni också göra.
20171031_113717Eli, vad gör du på dagarna?
Jag jobbar som barn- och ungdomsbibliotekarie på stadens bibliotek och på ett litet förortsbibliotek. Mest sysslar jag med program för ungdomar – författarbesök, bokklubbar, skrivarläger, hobbykvällar, pyssel och så vidare. Och så svarar jag på frågor och ger boktips i informationen samt håller koll på barn- och ungdomsboksutgivningen förstås. Det är världens roligaste jobb!


Ett ord som bäst beskriver ditt sätt att arbeta:

Åh, vad svårt! Pedantisk, kanske? Jag har svårt att publicera inlägg och recensioner jag inte är precis nöjd med.

Vilka prylar, appar, program eller verktyg kan du inte leva utan?
Goodreads, framförallt! Där håller jag koll på min läsning. En bra anteckningsapp med färgkodning och min kamera, en ganska liten Sony systemkamera som jag älskar.

Hur ser din arbetsplats ut för det du gör med bloggen?
En blandning av rörighet och återigen, pedantiskhet. När jag inte skrivit om böcker jag läst på länge är den fylld av bokhögar och någon enstaka kaffekopp, min bulletjournal och flera burkar med färgpennor. Annars är den ganska kliniskt tom förutom datorn.

Var brukar du sitta? 
Mestadels vid mitt loppisfyndade skrivbord under fönstret i vardagsrummet. Där har jag min dator och där skriver jag oftast.

Hur ser en typisk ”jobbdag” ut för dig?
Jag försöker läsa lite varje dag, men mest har jag tid att läsa och blogga på helgerna. Då läser jag oftast på förmiddagen tillsammans med en jättelik kopp kaffe, går ut och går vid lunchtid och kanske fotograferar lite, sen bloggar jag på eftermiddagen när jag inbillar mig att jag är som smartast – då med dagens andra kaffeintag.

Vad är ditt bästa life-hack eller tidsbesparande påhitt i ”jobbet”?

Att anteckna under tiden jag läser. Om jag skriver ner tankar som dyker upp eller citat jag tycker om när jag läser blir det mycket lättare att skriva en recension sen, och mycket lättare att komma ihåg vad jag tyckte om boken.

Hur håller du reda på dina “att-göra”-saker som bloggare?
Det gör jag inte riktigt! Jag skulle önska att jag gjorde, ha en kalender eller plan för hur jag bloggar. Men jag är inte riktigt där än. Jag hoppas jag kommer dit.

Vad lyssnar du på när du jobbar? Musik? Radio? Poddar? Eller ska det vara knäpptyst?
Helst knäpptyst, så jag kan höra vad jag tänker, särskilt när jag skriver recensioner. Gör jag listor eller pysslar med bilder till bloggen lyssnar jag på musik eller poddar, helst Lundströms bokradio, P3 Historia eller Mellan raderna.

Hur laddar du dina batterier och får mer energi när du inte jobbar?
Jag läser, förstås! Jag tycker också om att promenera men då har jag oftast en bok i hörlurarna så egentligen läser jag ju då med. Läsning, när den är som bäst, är avkoppling för mig.

Vad har du för andra intressen och sidoprojekt?
Jag försöker lära mig att sticka, det går sådär. Men jag älskar hantverk i största allmänhet, sy, måla och rita. Som stora delar av bokbloggarmaffian har jag även fallit totalt för BulletJournal. Jag älskar också att hobbysnickra och måla, min lägenhet är mitt stora projekt. Jag har målat, dragit fram ett gammalt trägolv, slipat, snickrat och byggt bokhyllor – med hjälp ibland förstås.

Vad läser du just idag?
Jag har nyss börjat läsa novellsamlingen ”Skräck – elva rysare för mellanstadiet” och en bok till min bokcirkel, ”Stilla havet” av Malin Nord. Jag lyssnar på ”Sanning med modifikation” av Sara Lövestam och parallelläser i mitt långa projekt ”Du lär mig att bli fri – Selma Lagerlöf skriver till Sophie Elkan”.

Vem skulle DU vilja ställa de här frågorna till?
Enligt O! Jag är så imponerad både av uppdateringsfrekvensen och kvalitén på blogginläggen och jag skulle gärna vilja veta hemligheten.

4 reaktioner på ”Eli – Så jobbar jag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s