En välkommen biverkning.

Efter att ha läst ”Fandom” av Anna Day så fick jag en omåttlig lust att plöja nåt som påminde hyfsat mycket om den fiktiva YA som boken handlar om (låter det rörigt? läs recensionen så förstår ni bättre). Valet stod då främst mellan de två mer eller mindre ursprungliga giganterna inom YA-dystopi-kärlekstriangelgenren – med andra ord ”Hunger Games” eller ”Divergent”. Eftersom ”Divergent” är en serie som verkligen inte åldrats med värdighet i mitt huvud sen jag läste ut den så föll valet naturligtvis på Katniss och co. Ska jag vara ärlig så har även den serien sina brister och jag har ta mig tusan varken tid eller lust att läsa den trilogin från pärm till pärm. Det kan också vara så att jag inte ens äger alla böckerna… Jag har i och för sig faktiskt den första, men då med det där mindre snygga omslaget:

Hungerspelen (gamalt bokomslag)

Så jag har faktiskt börjat se om filmerna, och har i skrivande stund två kvar. De sista två har jag märkligt nog inte ens sett.

Det jag märkt hittills är att jag dels inte kommer ihåg jättemycket och dels hur himla grått allting är. Det är lätt den gråaste filmskalan sen ”Schindler’s List” och det vägs faktiskt inte riktigt upp av att alla i District 12 cosplayar Lady Gaga som om livet hängde på det.

Jag återkommer naturligtvis med en er grundlig analys när jag betat av resterande filmer. Det ska bli väldigt spännande att se dem.

PS. Nån kanske säger: ”Men David, Divergent-filmerna då?”. Och då säger jag: ”NEJ, jag äter hellre gröt med sugrör än tittar på dem.” Usch och fy. DS.

 

11 reaktioner på ”En välkommen biverkning.

 1. Jag har också bara sett den första Hunger games-filmen så ska bli kul att se om du tycker att de är värda att lägga tid på sedan!

  Gilla

 2. Divergent har jag inte sett ( eller första, men skippade resten ), men Hungerspelen gillar jag.

  Både filmerna och böckerna. Ettan och tvåan, den sista kan man skippa, gäller både filmen och boken tycker jag. Och även om jag gillar filmerna så saknas det bästa där, samspelet ( psykandet ) mellan Katniss och Heymich. Himla trist att de inte fått med det ordentligt. Men gillar överlag. 🙂

  Gilla

  1. Ja! Jag gillar verkligen Hunger Games! Både bok och film, men som du säger så kan man gott hoppa över sista. Den filmen har jag faktiskt inte sett, även om jag läst boken. (Eller vänta nu! Fick plötsligt ihop Davids matematik ovan och inser att de gjort två filmer av sista boken! Det är som när de krämade ur tre extremt långa, trista filmer ur extremt korta, trista Bilbo.)

   Eller, jag tycker förresten att man kan hoppa över tvåan också, när jag tänker efter. Ettan är dock inget mindre än epokgörande (även om själva idén naturligtvis inte är ny).

   Gilla

   1. Bilbo ja, jag gav upp redan i första filmen när det började bli en sorts musikal-version av Asterix. Då stängde jag av så de filmerna har jag inte sett öht.

    Gilla

 3. Men du valde alltså att inte läsa om ettan alls? Det tänker jag att den nog är värd, om man nu ska revisit serien ö.h.t. Eller så minns jag fel. Det var ett tag sedan.

  Gilla

  1. Njäe, jag vill minnas att jag redan back in the day tyckte att boken faktiskt är sämre än filmen så valde bort det alternativet. Kan ju också säga att filmerna känns sämre än vad jag kom ihåg…

   Gilla

 4. Alltså, VARFÖR gavs boken ut med det här omslaget? Hur kunde någon tycka att det var en bra idé? Men älskar böckerna. Det kommer nog alltid vara en sån serie som jag inte kan säga något ont om, just för att tanken på dem tar mig tillbaka till mitt tonårsrum där jag ligger på helspänn hela natten och läser.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s