Johanna Lundin – Så jobbar jag

”Så jobbar jag” är en regelbundet återkommande intervjuserie med personer jag är nyfiken på inom och runt bokbranschen. De är såna personer som imponerat på mig på olika sätt och är personer som jag tror har mycket spännande att dela med sig av.

Johanna ligger bakom bloggen Sincerely Johanna, en av de första och bästa bloggarna jag sprang på när jag började med det här. Förutom att hon är en vansinnigt trevlig människa är hon också den mest kulturintresserade person jag vet. Ingen har så bra på alla möjliga sorters kultur som Johanna och jag fattar inte hur hon kan ha sån koll och hinner med allting, speciellt som det handlar om nåt hon gör på sin fritid för hör och häpna, Johanna jobbar inte som kulturtant!

2018-01-30_09-16-25Johanna, vad gör du på dagarna?

Jag är kommunikatör på Stockholms universitet för den Humanistiska fakulteten.

Ett ord som bäst beskriver ditt sätt att arbeta:

Entusiasmerande.

Vilka prylar, appar, program eller verktyg kan du inte leva utan?

Instagram och Twitter för de snabba uppdateringarna och inspiration/diskussion. iMove för att klippa mina filmer till YouTube. Och min fysiska Filofax för i den finns hela min planering av jobbet, fritiden och allt kulturellt. Håller den analoga kalenderns fana högt.

Hur ser din arbetsplats ut för det du gör med bloggen? Var brukar du sitta?

Jag sitter oftast i soffan eller vid skrivbordet i mitt hemmakontor när jag bloggar, redigerar filmer, planerar innehåll i mina kanaler och mejlar samarbetspartners och andra kulturella aktörer.

Hur ser en typisk ”jobbdag” ut för dig? hur balanserar du ditt vanliga jobb med ”kulturtantandet”?

Nästan all min vakna tid förutom den jag är på mitt vanliga jobb på universitetet ägnas åt kultur.

När jag går för dagen från mitt vanliga jobb så går jag på något kulturell evenemang eller så åker jag direkt hem. (Jag är på en mängd olika kulturevenemang så som författarsamtal, föredrag, teater, utställningar och annat efter jobbet och ibland på pressaktiviteter på morgonen innan jobbet.) När jag kommer hem lyssnar jag på poddar/tittar på booktubers/läser bloggar samtidigt som jag lagar och äter middag och sen en stund för att varva ner i soffan. Samtidigt som jag sitter i soffan skannar jag ofta av sociala medier (främst Instagram) och diskuterar/skriver om kultur på Twitter. Jag ser över min planering för mina kanaler och när jag ska publicera vad och när (jag har Instagram, Twitter, en blogg och en YouTube-kanal). Har jag energi kvar så läser jag lite ur en bok innan jag somnar. Sömn är en bristvara då jag har mycket på gång som är kopplat till kultur när jag inte är på mitt heltidsjobb.

Ofta får jag frågan om hur jag har lyckats få det jobb jag har, folk tror att jag jobbar som ”kulturtant” i och med att jag skriver och pratar om kultur så mycket i olika digitala kanaler. Men det kulturella brukar jag beskriva som mitt obetalda deltidsjobb. Jag älskar att sprida kultur till människor och jobbar ständigt på att hitta kanaler för att nå människor både de som gillar kultur och de som kanske inte anser sig vara så kulturella. Genom att ha olika kanaler når jag olika målgrupper, det är oerhört tidskrävande men det är min passion så det gör att jag orkar hålla på. Jag har på senare tid fått flera fina uppdrag tack vare mitt hårda arbete med att sprida kultur och det gör att jag än mer måste tänka över hur jag ska disponera min tid för att hinna med allt.

Vad är ditt bästa life-hack eller tidsbesparande påhitt i ”jobbet”?

Skippa att sova, hehe det är en dålig grej som jag tar till för att hinna med så mycket som möjligt efter jobbet. Det andra är att göra flera saker samtidigt, lyssna på poddar samtidigt som jag letar efter bokomslag till ett blogginlägg om kommande böcker exempelvis. Och att måla naglarna samtidigt som jag lyssnar på kultursändningarna i P1 från dagen då jag inte kan lyssna på pratradio när jag är på mitt jobb.

Hur håller du reda på dina “att-göra”-saker som bloggare? 

Jag har en fil i Excel där jag har större projekt så som temaveckor, uppdrag och annat planerat. Sen är jag analog när det gäller att hålla koll på saker jag ska gå på och de finns i min fysiska kalender som jag bär med mig överallt.

Vad lyssnar du på när du jobbar ? Musik? Radio? Poddar? Eller ska det vara knäpptyst?

Det spelas någon musik i bakgrunden om jag ska skriva men ska jag göra research, planera eller klippa film så är det en podd eller booktuber på i bakgrunden för att vara tidseffektiv och så dricker jag oftast te i mängder samtidigt.

Hur laddar du dina batterier och får mer energi när du inte jobbar? Vad har du för andra intressen och sidoprojekt?

Jag har blivit bättre på att sålla i saker jag går på, engagerar mig i då energin inte räcker lika länge numera sen min utbrändhet. Oftast har jag en av de två helgdagarna helt fri och är bara hemma och övar på att göra ingenting. Jag fixar med mina växter, skriver brev för hand (gick med i Snigelpostklubben förra året) och så umgås jag med min syster.

Vad läser du just idag?

Inlandet av Elin Willows.

Vem skulle DU vilja ställa de här frågorna till?

Prickiga Paula!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s