Recension – Döden är inget skämt

doden-ar-inget-skamtFörfattare: Karl Modig

Beskrivning: ”Josef är nitton år och bor i en lägenhet ihop med sina storasyskon Natascha och Alexander. Fast nu är det bara han och Natascha kvar. Han ägnar dagarna åt att skriva skämt till sin stand-up-rutin, och nätterna åt att hamna i fel säng, och pratar om vad som helst utom om Alexander. Men hyran behöver betalas och hans syster ligger bara i sängen hela dagarna, så Josef börjar jobba som resurs i skolan. Sakta, steg för steg, tar han in det fruktansvärda som har hänt, trots att han hela tiden försöker skämta bort det.”

Omdöme: ”Döden är inget skämt” är en bok om sorg, och den beskriver på ett väldigt bra sätt hur det kan finnas lika många sätt att sörja som det finns personer. Alla sätt är kanske inte bra, vissa rent utav självdestruktiva och andra är en sorts förnekande av verkligheten. Men alla varianter finns.

Min upplevelse är att Karl Modig utvecklats ordentligt sedan debutromanen ”Superhjältar: på gott och ont”. Framför allt tycker jag att han träffar ännu mer mitt i prick när det gäller vardagsdetaljerna. Det känns trovärdigt hela vägen.

Nåt som också är fint beskrivet är Josefs relation till sin syster och senare i boken även till det barn som han ska jobba som assistent för i skolan, och det är i de delarna som Modig är som bäst, när han sätter Josef i situationer där han får betydelse för någon annan.

Det här är det spår som jag hoppas att Modig fortsätter på, samtidsromaner för unga vuxna. Det finns nåt intressant i Karl Modigs perspektiv och författande som jag hoppas att vi får se mycket mer av i fortsättningen. I expect good things.

Adlibris / Bokus

En reaktion på ”Recension – Döden är inget skämt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s