Jonny Berg – Så jobbar jag

”Så jobbar jag” är en regelbundet återkommande intervjuserie med personer jag är nyfiken på inom och runt bokbranschen. De är såna personer som imponerat på mig på olika sätt och är personer som jag tror har mycket spännande att dela med sig av.

Jonny Berg är det galna geniet bakom förlaget Swedish Zombie och kanske inte minst övervakare/skötare/medberoende i den fantastiska Facebook-gruppen Bårhuset, en av mina absoluta favoritgrupper på Facebook. Jonny är en man med stort driv och jävlar anamma, och det märks i de projekt som han tar sig an. Nu närmast är det kickstartern för nästa volym av ”13 svarta sagor” som gäller men det finns gott om spännande saker i pipelinen. Hur lyckas karln?

Jonny2Jonny, vad gör du på dagarna?

Jag lever inte på förlaget utan livnär mig på annat. Förlaget började som något slags hobbyprojekt och har övergått till sjukdomstillstånd: Jag kan tydligen inte sluta göra böcker, för det finns outgivna manus därute som helt enkelt måste få hitta ut till läsarna.

Ett ord som bäst beskriver ditt sätt att arbeta:

Organiserat kaos. Jag har alltid en noga uträknad tidsplan för bokprojekten. Sedan kommer verkligheten klampande och krånglar till allt. Du vet, människan bygger torn och Gud river dem. Men hittills har allt löst sig på något förunderligt sätt ändå.

Vilka prylar, appar, program eller verktyg kan du inte leva utan?

Jag är skamligt lågteknologisk, men förutom Word så hankar jag mig fram med hjälp av Google docs där jag för mina egna anteckningar om olika projekt och gör listor samt något anteckningsprogram på mobilen där jag paniklistar det som måste göras nu-med-detsamma-helst-förra-veckan. Dropbox är också en rätt bra innovation samt Wetransfer.

Hur ser din arbetsplats ut? Var brukar du sitta? 

Jag behöver för det mesta bara min dator och kan egentligen sitta vartsomhelst bara där är lugn och ro. På café skulle jag aldrig få något gjort, förstår inte de som kan sitta i den miljön och arbeta.

Hur ser en typisk jobbdag ut för dig?

Det finns inga typiska jobbdagar utan jag hugger alla tillfällen i flykten. Sedan varierar de förstås utifrån vad det är som ska göras. Textarbete kan jag bara arbeta med i absolut stillhet. Andra förlagssysslor fungerar bättre att göra på språng eller bland andra människor. Svara på mejl, uppdatera sociala media och så vidare.

Vad är ditt bästa life-hack eller tidsbesparande påhitt i ”jobbet”?

Att få Netflix ur systemet. Kolla färdigt på alla serier så fort som möjligt och utnyttja tiden innan nya säsonger har premiär till att fokusera enbart på böckerna.

Hur håller du reda på dina “att-göra”-saker som förläggare?

De är det jag har Google docs och memo-appen på mobilen till. Mycket finns också enbart i mitt huvud, men det är inte alltid tillförlitligt.

Vad lyssnar du på när du jobbar? Musik? Radio? Poddar? Eller ska det vara knäpptyst?

Om jag jobbar med någons text så ska det helst vara knäpptyst. Jag är inte särskilt förtjust i musik längre tur som är. Händer att jag har klassisk musik på i lurarna, men absolut ingenting som innehåller sång, alltså ord, text. När jag grejar med sådant som inte berör manusredigering så lyssnar jag gärna på podcasts eller dokumentärer om alla möjliga ämnen. Fast inga författarpoddar då utan gärna Filosofiska rummet eller Historiepodden.

Hur laddar du dina batterier och får mer energi när du inte jobbar? Vad har du för andra intressen och sidoprojekt?

Litteratur är min enda hobby och jag har alltid varit så att jag intresserar mig maniskt för EN enda sak. Har aldrig varit typen som kan blanda 20 olika intressen och ägna lite lagom tid på dem alla. Tycker det blir varken hackat eller malet av det. Men jag har ju en familj som är ett livsprojekt förstås. Bästa sättet att ladda batterierna är enligt mitt förmenande att sova.

Vad läser du just idag?

En deckare, Stöld av babian. Och två manus ligger och väntar på att bli genomlästa och kommenterade nu-med-detsamma-helst-förra-veckan.

Vem skulle DU vilja ställa de här frågorna till?

Pia Printz på Printz Publishing. Det förlagets historia är makalöst intressant och som jag ser det utövar Pia Printz magi. Jag beundrar henne på håll.

En reaktion på ”Jonny Berg – Så jobbar jag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s