Children of Blood and Bone: Solstenen

Children-of-blood-and-bone_Solstenen_planoFörfattare: Tomi Adeyemi

Beskrivning: ”Zélie Adebola minns hur det var när Orïsha var ett land som sjöd av magi. Det fanns i varje träd, varje eldsflamma och varje våg. Så är det inte längre. Under en hänsynslös kungs styre har både magin och människorna som kunde kontrollera den utplånats. Det har lämnat Zélie föräldralös och hennes folk utan hopp.

Men Zélie har en chans att slå tillbaka mot monarkin och göra Orïsha till ett magiskt land igen. Tillsammans med den förrymda prinsessan Amari måste Zélie övervinna den lömska kronprinsen, som är fast besluten att förinta magin för gott. Men Zélie ställs inför oväntade svårigheter när hon kämpar för att ta kontroll över sina egna krafter – och över hur hon egentligen känner för fienden.”

Omdöme: ”Children of Blood and Bone” är unik. Så enkelt är det. Det finns helt enkelt inga andra böcker som ens påminner om en YA-fantasy baserat på afrikansk mytologi med färgade huvudpersoner och det finns egentligen ingen bättre tid än nu. Hela världen är redan hög på ”Black Panther” och det är helt enkelt lysande timing att den här boken kommer just nu. Man kan känna hur Adeyemi suttit och hamrat på tangenterna för att få ur sig boken som är första delen av en trilogi. Adeyemis roman känns nästan febrig, så stark är den ibland.

Och CoBoB är som tur är faktiskt bra som attans.

Adeyemi har skrivit en väldigt tight och driven berättelse och nåt som gör mig väldigt glad är hur mycket tyngd hon lägger på familjens betydelse. Arv, traditioner och familj är väldigt centrala teman i boken och påverkar de fyra huvudpersonerna enormt i de val de gör genom berättelsen. Jag förstår hela tiden varför de handlar som de gör även om jag kanske inte alltid håller med.

Lika viktig är vänskap – den finaste kärlekshistorien i boken är egentligen den vänskap som växer fram mellan Zélie och Amani som är så otroligt olika men som finner varandra på ett sätt som gör en varm inombords. Däremot kan jag väl känna att de andra kärlekshistorierna är lite mer ordinära. De imponerar inte alls på samma sätt som så mycket annat i CoBoB, och lite samma sak kan jag känna när det handlar om karaktärernas röster, åtminstone inledningsvis. Då har jag lite svårt att skilja dem åt men det släpper med tiden, inte minst på grund av det sätt karaktärerna växer under berättelsens gång.

Men det är också de svagheter jag hittar i boken. Istället så är det resten av hantverket som verkligen slår undan fötterna på mig och imponerar. Det här är en debut, men det märks verkligen inte – det är ett otroligt genomarbetat världsbygge och som har en intensitet som är väldigt spännande. ”Children of Blood and Bone: Solstenen” är obligatorisk fantasy-läsning 2018 helt enkelt. Såååå, när kommer nästa del?

Lavender Lit har bidragit med ett recensionsexemplar.

Adlibris / Bokus

16 reaktioner på ”Children of Blood and Bone: Solstenen

 1. Härligt! Måste se om bokhandlarna fått in den här, vet inte varför jag inte begärde recex av den här. Vet ju att jag kommer älska den. 🙂

  Gilla

   1. Åh man tackar! Han är faktiskt lite inne på samma sak som jag med karaktärerna, jag tycker också att det är en av de svagare bitarna, men jag håller å andra sidan inte riktigt med om det här med miljöbeskrivningarna. Intressant!

    Gilla

  1. Fast nu såg ju jag att du har en tredje bok på gång ( ditt förlag skvallrade i sociala medier ) så skit i att läsa tycker jag, skriv så pennan glöder istället. Ingen press … 😉

   Gilla

 2. Åh åh åh håller med om att det här är obligatorisk fantasy-läsning! Så himla bra och annorlunda. Förstår inte hur någon kan tycka att den inte är bra (även om smaken är som baken) haha 🙂

  Gilla

  1. Jag kan förstå en del av kritiken, men den är fortfarande en riktig hit tycker jag. Kul att du hittade hit förresten, hittade din blogg häromdagen och gillar skarpt!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s