Sahar Tarakemeh – Så jobbar jag

”Så jobbar jag” är en regelbundet återkommande intervjuserie med personer jag är nyfiken på inom och runt bokbranschen. De är såna personer som imponerat på mig på olika sätt och är personer som jag tror har mycket spännande att dela med sig av.

För många av oss som sitter så här ute i stugorna så är drömmen att jobba på ”Det Stora Förlaget”. En som faktiskt gör det är Sahar Tarakemeh, som jag först kom i kontakt med i samband med lektörsläsning av manus. Hur funkar det egentligen att jobba på ett stort förlag? Är det drömmen?

Sahar

Sahar, vad gör du egentligen på dagarna?

Jag jobbar som redaktionskoordinator på barn- och ungdomsförlaget Bonnier Carlsen. Vårt mål är att ge ut en bok för varje barn, oavsett ålder, ursprung, intressen, behov och förmågor. Vi vill sprida berättelser som berör, upplyser, underhåller och utvecklar.

Ett ord som bäst beskriver ditt sätt att arbeta: 

Multitasking!

Vilka prylar, appar, program eller verktyg kan du inte leva utan? 

Mitt jobb säger; office-paketet, adobe-program, macdator, iPhone…  Privat har jag väldigt svårt att se ett liv utan Netflix och HBO.

Hur ser din arbetsplats ut? 

På bästa sätt! I ett öppet kontorslandskap högst upp i byggnaden, med utsikt över Sveavägen och med en fin kyrka som visar klockan och tjusiga solnedgångar under vintern. Där har jag ett eget bås med många rosa detaljer och gröna växter. Tycker det är viktigt att personifiera sin arbetsplats så man känner sig hemma och blir glad av att komma till sin plats.

Hur ser en typisk dag ut för dig på jobbet?  

Ingen dag är den andra lik. Precis som jag vill ha det! I koordinatorsrollen ingår många olika arbetsrutiner med olika prioriteringsgrad och många arbetsuppgifter styrs efter säsongvis. Jag är med i många olika projekt som både innebär en del administrativa uppgifter som t ex kontering av fakturor, manus- och friexhantering, men också praktiska saker som att vara ute på events, ordna tillställningar etc. Ena stunden kan jag stå och packa upp nya böcker, för att sedan göra bildspel åt en av våra upphovspersoner, samtidigt få offertförslag på mat till vårfest och kanske avsluta dagen med att skicka pocketbok till tryck. Det är väldigt högt och lågt!

Vad är ditt bästa life-hack eller tidsbesparande påhitt i jobbet? 

Att ha en hemlig stash med godis till surdegar som kan uppstå.

Hur håller du reda på dina “att-göra”-saker? 

Post-it! Vet seriöst inte hur jag någonsin skulle kunna leva utan mina lappar. Dessa använder jag dagligen och för långtidsplanering, använder jag Trello, som är min nya förälskelse. Viktiga deadlines skriver jag upp i iCal pga bra påminnelsefunktion.

Vad lyssnar du på när du jobbar? Musik? Radio? Poddar? Eller ska det vara knäpptyst? 

Lyssnar på musik när jag behöver grotta ner mig i en uppgift som kräver tid.

Hur laddar du dina batterier och får mer energi utanför jobbet? Vad har du för andra intressen och sidoprojekt? 

Stänger av jobbet och har aldrig notiserna på i mobilen. Annars försöker jag oftast möta upp kompisar, träna eller bingewatcha en serie.

Vad läser du just idag? 

Swing time av Zadie Smith

Vem skulle DU vilja ställa de här frågorna till? 

Oj! Det finns såååå många intressanta… men då jag just nu är extremt hypead över att få min barndomsdröm uppfylld i veckan (se Terminator 2 på bio!!!) måste jag säga Arnold Schwarzenegger. Vill så gärna veta hans bästa life-hack!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s