Malena Martinger Storme – Så jobbar jag

”Så jobbar jag” är en regelbundet återkommande intervjuserie med personer jag är nyfiken på inom och runt bokbranschen. De är såna personer som imponerat på mig på olika sätt och är personer som jag tror har mycket spännande att dela med sig av.

20180307_174545Jag är inte duktig på att ta bilder, det är därför min instagram innehåller väldigt lite snyggt layoutade ”flat-lays” med böcker och pynt och grejer. En som däremot är svensk mästare och som på egen hand sponsrar floristen i Enskede på just det här är Malena Martinger Storme, skolbibliotekarien bakom instagramkontot @enskedelaser. Att hon har ypperlig smak och skriver klokt och intressant om varje bok/bild gör ju så klart bara saken bättre, eller hur? 

Malena, vad gör du på dagarna?

Ojoj, vad gör jag inte? Nej, men allvarligt, det är en klyscha men det är ett väldigt mångsidigt yrke. Sedan beror det såklart på vilken skola en jobbar på. Jag jobbar på en F-9-skola med ungefär 930 elever. Jag jobbar mest med MIK (media-och informationskunnighet) och läsfrämjande arbete. Jag kompetensutvecklar resten av personalen på skolan om MIK, vilket är särskilt aktuellt i år eftersom läroplanen ska göras om (och biblioteket nämns inte bara i formuleringar om lokaler utan har levlat upp till pedagogisk resurs-ordalag. Yay!). Dessutom träffar jag många klasser och pratar käll-och sökkritik, sökstrategier (lägg inte en timme på att bildgoogla innan du skrivit en enda mening, det är slöseri med tid), propaganda och demokrati, hur funkar algoritmer, nätetik, med mera.

Läsfrämjande innebär allt ifrån sagostunder, bokcirklar, bokquiz (helst med Harry Potter-tema, såklart!), författarprojekt, hjälpa elever med någon läsnedsättning, planera författarbesök och bokprat (när jag presenterar böcker på ett förhoppningsvis inspirerande vis. Nackdelen är att när jag lyckas brukar inte böckerna räcka) till mer långtgående projekt ihop med en lärare där jag träffar en klass väldigt ofta. Mitt instagramkonto @enskedelaser är också en del av mitt läsfrämjande arbete även om det ibland är väldigt personligt. Det som tar upp mycket av min tankekraft just nu är planeringen inför skolans Litteraturdag 24 april som kommer att ha temat Selma Lagerlöf. Jag behöver såklart läsa en del, det är en superviktig del av arbetet. En fråga som jag får nästan dagligen (förutom ”vad heter skrivaren?”) är om jag har läst alla böcker i biblioteket. Jag måste alltid göra frågeställaren besviken, tyvärr… Bara typ 11000 titlar to go!

Jag ordnar också en hel del praktiska saker som att tejpa trasiga böcker, klistra genrelappar på skönlitteraturen för att det ska bli lättare att hitta en passande bok, ställa upp återlämnade böcker, köpa nya böcker, gallra gamla böcker och skriva arbetsplan (och uppfylla den!).

Sedan blir det en helt annat, särskilt i mötet med elever. Där snackar vi kontraster. Vi pratar mens, kärleksproblem, varför vi älskar Jandy Nelson och hur en fil bifogas. Sedan hyschar jag ju en hel del också. Såklart. Något annat vore väl tjänstefel?

Ett ord som bäst beskriver ditt sätt att arbeta:

Skulle gärna svara ”holistiskt” men ”avbrutet” är nog mer rättvisande. Nej, förresten ”entusiastiskt”. Ja, det säger vi!

Vilka prylar, appar, program eller verktyg kan du inte leva utan?

Min dator, mitt biblioteksdatasystem (Hej 1980! när det ligger nere), min telefon och Instagram. Och post it-lappar. Jag älskar post it-lappar! Det är en så bra känsla att kunna knyckla ihop en när uppgiften är avklarad. Bye bye, ner i papperskorgen med dig!

Hur ser din arbetsplats ut? Var brukar du sitta?

Jag sitter vid ett skrivbord i hörnet av skolbiblioteket med utsikt över parken och datorerna. Fördelen med en sådan tillgänglig plats är att jag har koll på alla elever. Nackdelen med den platsen är att de har koll på mig.

Hur ser en typisk jobbdag ut för dig?

Jag kommer in med andan i halsen, kollar igenom kalender och hämtar dagens första kopp te. Sedan fylls dagen på med omväxlande lektioner och öppethållande med elever som droppar förbi. Jag sitter och planerar samtidigt och efter stängning är det dags för möte eller ännu mer planering. Förutom på onsdagar för då har jag och några elever bokcirkel efter skoltid. Det är höjdpunkten på veckan!

Vad är ditt bästa life-hack eller tidsbesparande påhitt i ”jobbet”?

Förutom frasen ”mejla mig!” som förhoppningsvis sorterar bort allt som inte är så viktigt, är ett life-hack att bemöda sig med att lära sig namnen på eleverna. Det är guld för att skapa relationer, men gör också arbetet mer effektivt i klassrummet eller när det är dags att låna och hen har glömt lånekortet. Igen…

Hur håller du reda på dina “att-göra”-saker i jobbet? 

Post it-lappar (löv ’em!) och en högst analog kalender i reaktionärt pappersformat.

Vad lyssnar du på när du jobbar? Musik? Radio? Poddar? Eller ska det vara knäpptyst?

Det är lätt att tänka sig att det alltid är knäpptyst i ett skolbibliotek. Det är det inte. Så jag lyssnar snarare på ett mer eller mindre nästan konstant sorl av ungdomar och barn.

Hur laddar du dina batterier och får mer energi när du INTE jobbar? Vad har du för andra intressen och sidoprojekt?

Träning, middagar och vin med sambo och vänner. I mitt huvud går jag också på teater, museum och konserter. Dock är det nog mest i mitt huvud, alltför sällan i verkligheten. Sedan ett år är jag med i styrelsen för två nätverk som arbetar för likvärdiga skolbibliotek och skolbiblioteksutveckling.

Vad läser du just idag?

Hasselskogen av Melissa Hart. Rekommenderas!

Vem skulle DU vilja ställa de här frågorna till?

Hmm… kanske Enligt O. jag begriper inte hur hon hinner läsa alla böcker och dessutom hinner formulerade sådana kloka funderingar kring dem. Sjukt imponerande!

http://www.enligto.se/about/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s