Jenny Zunko – Så jobbar jag

 

”Så jobbar jag” är en regelbundet återkommande intervjuserie med personer jag är nyfiken på inom och runt bokbranschen. De är såna personer som imponerat på mig på olika sätt och är personer som jag tror har mycket spännande att dela med sig av.

Jenny Zunko jobbade tidigare på B. Wahlströms och jag hade kontakt med henne i samband med recensionsexemplar. Jenny var alltid ett nöje att arbeta med. Hon visade sig dessutom vara ypperlig intervjuare under Bokmässan och jobba numera som content manager på Storytel. Content manager är en sån där skönt kryptisk titel som inte säger mig nånting, men däremot vet jag alltså att Storytel numera har en fantastisk sådan. Men vad gör man egentligen? 

jenny-storytel-oskareklind-2

Foto: Jakob Eklind

Jenny, vad gör du på dagarna?
Hos oss innebär rollen content manager att ta hand om och göra det innehåll vi har mer överskådligt. Storytel har runt 70 000(!) titlar i tjänsten, en katalog som hela tiden växer, så min uppgift är bland att ordna titlar tematiskt och välja vilka titlar som ska lyftas på olika sätt. Vi vill helt enkelt hjälpa våra kunder hitta fram till sin nästa stora bokupplevelse. Vi har också en hel del kontakt med förlagen vars böcker vi har i tjänsten och har ansvar för en del innehållsavtal och en del administrativt jobba för att se till att böckerna blir synliga i tjänsten.

 

Ett ord som bäst beskriver ditt sätt att arbeta:

Nyfikenhet.

Vilka prylar, appar, program eller verktyg kan du inte leva utan?

Hörlurar, min iPhone, Storytel-appen, Wunderlist, Slack och mejlen. Och Wunderlist, igen – för att jag inte nog kan betona hur bra jag tycker att det programmet är!

Hur ser din arbetsplats ut? Var brukar du sitta?

Jag sitter i ett mindre landskap med sex andra personer, vid ett skrivbord som svämmar över av diverse böcker och en skärm som svämmar över av upptejpade bilder från julfestens fotoautomat (OBS! är av åsikten att fotoautomater borde vara obligatoriskt på ALLA fester).

Hur ser en typisk jobbdag ut för dig?

Min arbetsdag börjar vanligtvis redan på väg till kontoret. Jag bor i Eskilstuna så jag hinner alltid jobba lite drygt en timme på tåget både på dit- och hemvägen. Väl på plats på kontoret fixar jag en kopp te (lakrits) och tar tag i en härlig blandning av att svara på mejl, skapa listor i appen, taggar böcker och skriva ut och skicka diverse avtal. Sedan kanske jag stämmer av med mina kollegor vilka titlar som ska lyftas i våra sociala kanaler under veckan. Är också ofta inne och gör uppdateringar av böckerna i appen och på hemsidan, ibland nya omslag som ska in eller en text som behöver korrigeras. Om vi har tur har vi ett möte med något förlag inbokat, där vi får kommande utgivning presenterad för oss, det är alltid väldigt roligt och spännande att få lyssna på.

Vad är ditt bästa life-hack eller tidsbesparande påhitt i jobbet?

Att lyssna på ljudböcker i 2x hastigheten.

Hur håller du reda på dina “att-göra”-saker i jobbet? 

Wunderlist. Förstår inte riktigt hur jag höll reda på allt innan jag fick tips om det.

Vad lyssnar du på när du jobbar? Musik? Radio? Poddar? Eller ska det vara knäpptyst?

Ibland ljudböcker, ibland poddar (t.ex. Bufffering, Invisibilia eller Bladen Brinner) och ibland musik i vår gemensamma högtalare på kontoret. Väldigt olika från dag till dag och till och med under dagen beroende på arbetsuppgifter. Vissa stunder gillar jag att ha det helt tyst också.

Hur laddar du dina batterier och får mer energi när du INTE jobbar? Vad har du för andra intressen och sidoprojekt?

Förutom att jag läser och tittar på mängder av tv-serier, Escape Rooms i alla dess former. Har en plan att försöka ta mig igenom alla rum i Stockholm, och som tur är har jag kollegor som är världsbäst på att haka på när jag får en fix idé.

Vad läser du just idag?

Jag är något av en slalomläsare med många böcker på gång samtidigt. Just idag har jag pendlar mellan att läsa Swing Time av Zadie Smith, The Vegetarian av Han Kang och Prepping av Anna-Maria Stawreberg. Och jag har lyssnat på delar av Hotet av Mats Söderlund och Hur jag lärde mig förstå världen av Hans Rosling och Fanny Härgestam.

Vem skulle DU vilja ställa de här frågorna till?

Amanda Stenberg på TioTretton. Ett bibliotek jag önskar hade funnits när jag var liten, är det lika magiskt som det verkar för oss vuxna som står på utsidan och längtansfullt kikar in?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s