Allmänbildning rätt in i örat.

Så jag lyssnade på ett gammalt avsnitt av podden ”Allt du velat veta” om artificiell intelligens pga, ni vet, AIDAN. Jag kan väl inte direkt säga att jag blev jättemycket klokare (det kan också bero på stökiga förutsättningar eftersom tåget jag skulle åka med var både sent till stationen och sen fick vänta ytterligare 10 minuter pga mötande tåg) men det kändes ändå som att kontentan av podden var att Skynet och mordiska datorer är en bra bit bort trots allt.

Kan vi liksom inte lyckas med att köra tåg i tid på vindstilla, snöfria och soliga onsdagar kanske det här med neurala nätverk som bombar sönder världen dröjer lite till. Man kan ju hoppas i alla fall.

Ett annat avsnitt av samma podd som kanske kan intressera någon är faktiskt det som handlade om påhittade språk, dvs såna som esperanto, ido och östgötska (de kan faktiskt inte prata så på riktigt). Fritte Fritzson och Yens Wahlgren, författare till ”Liftarens parlör till galaxen” (älskar titeln!) pratar en hel del om konstruktionen av språk från film och böcker som exempelvis klingon från Star Trek, språk i Sagan om Ringen, Na’vi från Avatar och liknande och det var faktiskt ruskigt intressant! Om inte annat så kan man även lyssna lite på Yens klockrena lundensiska, bara en sån sak.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s