Gabriella P. Kjeilen – Så jobbar jag

dsc_0243”Så jobbar jag” är en regelbundet återkommande intervjuserie med personer jag är nyfiken på inom och runt bokbranschen. De är såna personer som imponerat på mig på olika sätt och är personer som jag tror har mycket spännande att dela med sig av.

Gabriella P. Kjeilen är Jönköpingsförfattaren som verkligen inte är sysslolös. Hon skriver, pluggar, jobbar och poddar mest hela dagarna, inte minst som student på min egen arbetsplats. Uppenbarligen har hon inte heller haft några större problem med nåt med datorer att göra, för jag kan inte minnas att hon varit och hälsat på uppe på min avdelning. Hon har också en egen hemsida (https://gpkjeilen.com/) och är just nu aktuell med urban fantasy-romanen ”Magin vaknar”.

Gabriella, vad gör du egentligen på dagarna?

Jag studerar medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning medieproduktion på Jönköping University samt jobbar extra på Akademibokhandeln.


Ett ord som bäst beskriver ditt sätt att arbeta:

Inspirationsstyrt. Att skriva eller göra något annat kreativt utan inspiration funkar sällan för mig. Ibland går det bra även om jag tvingar fram saker, men för det mesta blir det bäst om jag bara låter inspirationen få styra.

Vilka prylar, appar, program eller verktyg kan du inte leva utan?

Mina favoritpennor och min dator med Adobe-program och Word som används dagligen.

Hur ser din arbetsplats ut? Var brukar du sitta?

Jag flyttar runt, det brukar hjälpa min inspiration att kicka igång. Jag har ett hemmakontor där jag sitter ibland, sen flyttar jag mellan bibliotek och olika fik. Bäst skriver jag dock på bussar och tåg. Det är något särskilt inspirerande att sitta där och se hur omgivningen förändras utanför, plus att det inte finns några direkta distraktioner utan det enda du ska göra är att sitta där och vänta till du är framme. Då brukar alltid inspirationen sätta fart.


Hur ser en typisk jobbdag ut för dig?

Tror inte jag har någon sådan, haha, eftersom jag sysslar med så många olika saker ser mina dagar sällan likadana ut. Just nu bollar jag skolan, vardagsjobbet, jobbet med nästa bok, spela in och redigera podcast, diverse fotoprojekt och marknadsföring åt förlaget så jag brukar bara peta in saker där det passar. Under intensiva veckor brukar jag planera in mitt skrivande för att det verkligen ska bli av. Har jag en mer lugn vecka där jag inte jobbar så mycket eller har det lugnt i skolan brukar jag försöka ta det lite som det kommer och gå mer på när jag har inspiration. Finns inte inspirationen där börjar jag istället pilla med något annat projekt.


Vad är ditt bästa life-hack eller tidsbesparande påhitt i ”jobbet”?

Oj, svårt. Att skriva i mobilen kanske. Jag skriver ibland hela kapitel i mobilen när inspirationen slår till. Folk tror att jag sitter och skriver världens längsta sms, haha. Men det underlättar verkligen att kunna skriva ner saker där när jag kommer på något och den är mycket smidigare att ha med sig än datorn i många fall, på promenader till exempel.

Hur håller du reda på dina “att-göra”-saker? 

Listor och kalender. Står inte saker i kalendern så glömmer jag det och att lista upp allt gör att jag får det gjort. Är så skönt att kunna stryka saker därifrån allt eftersom dagen går. Sen händer det ibland att jag skriver listor, glömmer att jag har listorna och så glöms saker bort ändå, men det behöver vi ju inte prata om 😉

Vad lyssnar du på när du jobbar? Musik? Radio? Poddar? Eller ska det vara knäpptyst?

Musik, ofta har jag låtar på repeat för att hålla mig kvar i samma sinnesstämning. Har också olika spellistor för varje manus med låtar som passar specifika scener. Händer ibland att jag har någon serie igång på tv:n, men för det mesta vill jag inte ha något prat eftersom jag då lätt blir ofokuserad och råkar skriva vad de säger istället för vad mina karaktärer säger. Kan bli väldigt fel ibland. Har flera gånger upptäckt meningar vid genomläsningen som är helt fel och antingen kommit från någon tv-serie eller nån diskussion jag snappat upp i skolan när jag försökt skriva ner något. Och hittar inte jag dem så brukar testläsarna göra det.

Hur laddar du dina batterier och får mer energi när du inte jobbar? Vad har du för andra intressen och sidoprojekt?

Jag har ett stort intresse film och tv-serier, särskilt för Marvel och DC. Annars tar jag mycket promenader, brukar hjälpa för att få igång hjärnan. Sen brukar jag också känna att vardagsjobbet får mig att ladda batterierna. Då kan jag koppla bort tankarna på manuset ett tag och rensa hjärnan, oftast leder det till att hjärnan är full av idéer när jag kommer hem.

Vad läser du just idag?

Just nu läser jag ”Destined for an early grave” av Jeaniene Frost samt ”Grejen med kärlek” av Julie James

Vem skulle DU vilja ställa de här frågorna till?

Om jag kunde välja vem som helst skulle det nog vara Lucy Dillon eller Sarah J. Maas typ. Hade varit intressant att se hur mer etablerade författare lägger upp sina dagar! Även om det kanske inte är jättestor skillnad 😉

En reaktion på ”Gabriella P. Kjeilen – Så jobbar jag

  1. En bok som ligger på läslistan. Intressant det där med att skriva på mobilen, det är något jag verkligen önskar jag kunde. Men jag är för okoordinerad ( läs klumpeduns ) så det går bara inte. Skulle underlätta vardagen en hel del. Bra intervju! 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s