Ewa Broberg – Så jobbar jag

”Så jobbar jag” är en regelbundet återkommande intervjuserie med personer jag är nyfiken på inom och runt bokbranschen. De är såna personer som imponerat på mig på olika sätt och är personer som jag tror har mycket spännande att dela med sig av.
Det är nåt speciellt med människor som följer sin passion så ända in i kaklet att de inte bara skriver utan också ger ut böckerna själv. Ewa Broberg är precis en sådan eldsjäl och driver Marwa Förlag som också erbjuder lektörsläsning, korrektur och översättning. Jag blir andfådd bara jag hör det. Mer om förlaget finns att läsa på Marwa Förlags hemsida och Ewa bloggar dessutom på lagomlycklig.nu.
Marwa_Emmelifoto32Ewa, vad gör du på dagarna?
Jag jobbar 60% som intensivvårdssjuksköterska. Resten av tiden är jag författare och förläggare. Jag fördelar oftast tiden så att jag ägnar en heldag i veckan åt enbart skrivande och en dag åt administrativa sysslor som bokföring, marknadsföring, men även lektörsläsning och manuscoaching.
Ett ord som bäst beskriver ditt sätt att arbeta:
Haha! Spretigt var det som först dök upp i huvudet. Jag är ganska oorganiserad, men är ändå bra på att hålla deadlines och få saker och ting färdiga.
Vilka prylar, appar, program eller verktyg kan du inte leva utan?
Min iPhone är fastvuxen på kroppen.  Jag sparar allt i Dropbox eller Google Drive så jag kan ta fram det jag behöver var jag än är. När jag skriver är det Scrivener och Word jag använder mig av.
Hur ser din arbetsplats ut för författande? Var brukar du sitta?
Jag kan nästan skriva var som helst, bara inte omgivningen ”angår” mig. Med det menar jag att det är hart när omöjligt för mig att skriva när mina barn är hos mig, eftersom jag hela tiden har minst ett öra eller öga på dem. Men jag skulle lätt kunna sitta på ett dagis och skriva, barnen skulle till och med kunna klättra på mig! Min favoritplats är annars mitt vardagsrum. Där har jag en skön öronlappsfåtölj som liksom omfamnar en …
Hur ser en typisk jobbdag ut för dig?
Jag börjar gärna med en långfrukost då jag planerar dagen och listar upp det som måste bli gjort. Ibland har jag frukostmöten över Skype eller Messenger med författarkollegor. Därefter jobbar jag hyfsat disciplinerat fram till lunch, med korta pauser för kaffehämtning. Eftermiddagarna ser ungefär likadana ut, men jag jobbar sällan längre än till kl 15. Ibland sitter jag en stund på kvällen också. Jag är inte så strikt med arbetstider, jag får ju idéer dygnet runt. På nätterna kan jag spela in mina geniala infall, för att nästan skratta ihjäl mig, alternativt fundera på om tvångströjor fortfarande är chic, dagen efter. Hjärnan är en underlig plats …
Vad är ditt bästa life-hack eller tidsbesparande påhitt i ”jobbet”?
Försöker fortfarande hitta ett … Jobbar på att bli mer organiserad och samla dokument och liknande så jag inte behöver ägna så mycket tid till att leta efter det jag behöver.
Hur håller du reda på dina “att-göra”-saker? 
Kalendern i mobilen. Jag ställer in larm på det som inte får glömmas. Jag är också en utpräglad listmänniska som känner en nästan sjuklig tillfredsställelse när jag kan bocka av det som blivit gjort.
Vad lyssnar du på när du jobbar? Musik? Radio? Poddar? Eller ska det vara knäpptyst?
Gärna musik när jag skriver. Jag har olika spellistor för olika känslor och väljer en som passar för projektet jag jobbar med för tillfället. Poddar försöker jag hålla mig uppdaterad på, men det går så där. Det är uteslutande poddar om skrivande och främst då fantastik. Jag har nyligen själv startat podden Skrivdriv tillsammans med författaren och förläggaren Johanna Glembo.
Hur laddar du dina batterier och får mer energi när du inte jobbar? Vad har du för andra intressen och sidoprojekt?
Främst genom att nöjesläsa, det vill säga, läsa något som jag inte måste läsa. Annars är Netflix en bra återhämtare. Jag spelar lite också, allt ifrån ”jaga bubblor” på mobilen till Assassins Creed och liknande på Xbox/Playstation.
Vad läser du just idag?
Jag läser Drakens dotter av Ulrica Edvinsson Sundin, Blodsband av Albin Hedström och Boken om vinterdöda ting av Peter Du Rietz. Samtidigt lyssnar jag på De mörkermärkta av Johannes Pinter och Mattias Leivinger och Det osynliga barnet av Tove Jansson på Storytel.
Vem skulle DU vilja ställa de här frågorna till?
Jag är nyfiken på många, men Elin Holmerin på Undrentide förlag, kanske?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s