”Läsardiet”? Va?

Jag sprang på stiliga bloggen Boklunga för ett tag sen, och alla gillar väl nya bekantskaper? Jag nallar dessutom en enkät som ligger där för att, well, det var ett tag sen jag gjorde en sån.

Senast köpta bok: ”Obsidio”. Generellt försöker jag att inte köpa böcker. De är så himla tunga att flytta på och dessutom erbjuder ett 117 år gammalt torp ovanligt dåligt med utrymme för bokhyllor. Sen måste ju bibliotekarier ha ett jobb också…

Därför köpte jag den:  VARFÖR SKULLE MAN INTE KÖPA DEN? VA? VA!?!?!? Eller det mer sansade svaret: ”för att det är den avslutande delen av nåt av det bästa jag nånsin läst.”

Läser just nu: Ska precis börja på ”Kärlek, hat och andra filter” av Samira Ahmed. Jag har hört en massa bra om den från tillförlitliga källor, och dessutom är den utgiven på Lavender Lit som hittills aldrig gjort mig besviken.

Läser helst: Böcker som innehåller berättelser med bra karaktärer. Gärna såna som viftar med svärd eller automatvapen. Eller flyger rymdskepp. Eller drakar. Eller alltihop. Fast mest bra karaktärer.

Den bok jag gett bort flest gånger i present: Jag vet ärligt talat inte om jag gett bort samma titel till flera personer. Jag tror faktiskt inte det, men om jag skulle göra det så är nog ”Jag ger dig solen” en bra kandidat i fortsättningen. Den borde alla läsa.

Antal olästa böcker på nattduksbordet: Inga. (Lifehack: ha inget nattduksbord.) Däremot har jag faktiskt en hylla vi inte behöver prata om…

Så är min bokhylla sorterad: Nu har vi som sagt väldigt lite bokhyllor hemma, men känsliga läsare varnas, speciellt om man råkar vara pedantiskt lagd eller bibliotekarie eller både och. Den hyllor som finns är sorterade enligt principen ”Här får nånting plats”.

Bokmärken eller hundöron:  Jag önskar att jag använde bokmärken mer. Det vore enklare än att försöka komma ihåg sida X, men det är oftast så jag jobbar. Vid de fall jag faktiskt kommer ihåg bokmärken kan det vara exakt vad som helst i pappersform. det kan vara ett gammalt kvitto, en biljett, ett brev. Anything som går att knöla in mellan två sidor. Hundöron däremot, det är strängeligen förbjudet!

Gör marginalanteckningar: Alltså, nej. Dels fattar jag inte poängen och dels så kladdar man inte i böcker.

Förhållande till fotnoter: Det kan vara kul i lagom dos. Eller otroligt jobbigt, se Susanna Clarke. Jag tyckte nog att det var roligare förr, men jag är inte riktigt lika frälst i det som tidigare.

Omslag eller baksidestext: Jag är en sucker för fina omslag helt klart. Jag går igång väldigt mycket mer på det än baksidestext.

E-böcker eller papper: Det går faktiskt väldigt bra med båda varianterna. Jag gillar verkligen att läsa på iPaden (det löser dessutom både bokmärkesproblemet och platsproblemet) men det är så klart trevligt att läsa böcker gjorda av döda träd också.

Läsa ut eller lägga ner otillfredsställande böcker: Det är väldigt sällan jag lägger ifrån mig en bok, det har väl hänt men det är extremt ovanligt. Egentligen borde man nog göra det oftare?

Den bok jag läst flest gånger: Jag tror att det kan vara hela ”Sagan om Belgarion”, plöjde dem upprepade gånger under mellanstadiet/högstadiet. I modern tid har jag varit dålig på att läsa om böcker, det finns liksom alltid en ny som man är sugen på.

Bästa soundtracket till läsning: Alltså, det är så olika. Jag är dessutom musikoholiker av det riktigt skadade slaget. Ibland försöker jag hitta musik som kan passa ihop med boken jag läser, som exempelvis nu senast då det blev mycket hiphop. Andra gånger så kan det vara sånt som står i fullkomlig kontrast till boken och det kan också skifta enormt under bokens gång. En typexempel är ”Saker ingen ser” av Anna Ahlund. Där spelar ”In a sentimental mood” en central roll i några kapitel och jag älskar verkligen en inspelning med Duke Ellington och John Coltrane så då lyssnade jag väldigt mycket på den och annan jazz under läsningen, men jag är tämligen säker på att det snurrade en hel del dödsmetall under andra kapitel. Jazz och dödsmetall har faktiskt jättemycket gemensamt, men det är en annan historia.

Bästa platsen för läsning:  Jag läser jättemycket på tåg eftersom jag pendlar till jobbet. Det händer att jag sitter i soffan hemma, men 95% av läsningen sker på tåg med hörlurar i öronen. Se ovanstående svar.

Bästa läsdrycken:  Har man det? Det kan knappast vara nåt varmt (jag är jättedålig på att dricka varma saker) så en läskeblask? Mjölk? Vatten?

Bästa lästilltugget: Kakor. Herregud, inget slår hembakat. Där är jag inte särskilt petig, jag gillar nästan allt utom alltför torra bullar.

Favoritbokhandel: När jag handlar böcker så blir det faktiskt mest på Adlibris eller Bookdepository. Förlåt alla handlare med fysiska butiker. Jag borde bättra mig.

Favoritantikvariat:  Det har jag faktiskt inget, men jag tycker att det är en fantastisk företeelse. Så: Alla?

Jag har dåligt lässamvete angående: Exakt alla recensionsexemplar som jag inte läst än. Och alla recensionsexemplar som jag tackar nej till av samma anledning, bristen på tid.

Tips för att få tillbaka utlånade böcker: Låna inte ut böcker. Det finns bibliotek för sånt. Jag är seriös, jag lånar aldrig ut böcker.

Gör när jag lyssnar på ljudböcker: Vandrar iväg i tanken. Det är därför jag inte lyssnar på ljudböcker.

Litterär gestalt jag skulle vilja vara: Jag tänker att jag absolut inte vill vara nån huvudperson i nån bok, men jag skulle kunna tänka mig att vara nån i vänskapskretsen i nån schyst contemporary fluffig amerikansk YA av typ Morgan Matson, Julie Buxbaum, eller Stephanie Perkins. De verkar ha rätt trevliga liv.

Läser recensioner: Oh ja! Gärna såna där folk tycker raka motsatsen till vad jag tycker, det är roligt! Så jag läser nästan oftast recensioner på böcker jag själv har läst samt att jag skummar recensioner av folk som jag litar på så att jag vet tillräckligt mycket för att bestämma om jag också ska läsa eller om jag hoppar över en bok.

4 reaktioner på ””Läsardiet”? Va?

 1. Åh, du hann före. Hade ingen aning om att du är en ”Inga hundöron” typ. Hur ska man annars veta var i boken man är? Bokmärken finns ju aldrig när man behöver dem ändå.
  Fast du kan lugna sambon med att jag inte gör så i bibblaböcker. Bara mina egna jag viker hur mycket jag vill!

  Gilla

  1. Jag har på nåt sätt utvecklat ett sjätte sinne för att komma ihåg var jag är i böcker ändå, så det här med bokmärken är bra men inte nödvändigt. Men nej, inte vika. 🙂

   Gilla

 2. Vad kul att du gjorde listan! Vansinnigt roliga svar också haha! För övrigt har jag köpt samma bok nu senast. Eller rättare sagt hela serien för att jag var tvungen. Jag måste läsa den. Nu direkt känner jag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s