Linda Odén – Så jobbar jag

 

”Så jobbar jag” är en regelbundet återkommande intervjuserie med personer jag är nyfiken på inom och runt bokbranschen. De är såna personer som imponerat på mig på olika sätt och är personer som jag tror har mycket spännande att dela med sig av.

När jag frågat lite blandade personer om vem de gärna skulle se som gäst i den här intervjuserien så är det ett namn som stått ut, nämligen Linda Odén som bloggar på Enligt O. Jag är själv otroligt imponerad av Linda, både när det gäller frekvens och kvalitet på hennes blogginlägg. Framför allt uppskattar jag de inlägg som tar avstamp i hennes vardag som lärare och mötet med ungdomar. Hon är grym helt enkelt och om ni inte har koll på henne sedan tidigare så bör ni läsa henne framöver.

25022646_306514079859990_1544287458718384128_nLinda, vad gör du på dagarna?
Jag undervisar gymnasieelever i främst svenska, men också historia och engelska. Mycket litteraturläsning blir det för de små stackarna. Jag skriver också läromedel för Liber, främst i engelska.

Ett ord som beskriver ditt sätt att arbeta:

Luststyrt beskriver det mest, men med en stor dos tvång och envishet. Det
är få dagar jag inte publicerar ett nytt inlägg på bloggen.

Vilka prylar, appar, program eller verktyg kan du inte leva utan?

Jag bloggar helst på min dator, men när jag live-bloggar från litteraturevenemang
är det min iPad som gäller. Det är också den jag läser de flesta recex på numera, jag börjat föredra e-böcker framför pappersböcker. SvB:s kataloger över förlagens utgivning är också superviktiga för att jag ska få koll på vilka böcker jag ska läsa.

Hur ser din arbetsplats ut för det du gör med bloggen?

Jag sitter främst i vardagsrummet i min ”kontorsfåtölj”, som ofta har en del bokhögar på armstöden. Ibland bloggar jag på jobbet om jag får en idé som jag verkligen måste skriva ner direkt, men oftast skriver jag en stund på kvällen.

Hur ser en typisk ”jobbdag” ut för dig?

En typisk dag börjar med att jag snoozar för många gånger, väcker trötta barn, ofta kör dem till skolan för att vi är sena och sedan trillar in på jobbet (inte sällan med blött hår) och häller i mig dagens första kopp kaffe.
Jag jobbar 100% som gymnasielärare i svenska, historia och engelska och dessutom skriver jag läromedel så det är fullt upp. Det som är bra med att vara lärare i svenska är att jag har litteratur omkring med större delen av dagarna och även om jag inte hinner läsa på jobbet är en del av jobbet faktiskt att läsa. Jag vill att mina elever ska möta bra böcker och då behöver jag också läsa mycket själv.
Bloggen är ett fritidsintresse, men den får en del omvårdnad ändå . Jag försöker göra ett ryck under helgen och förbereda veckan, men annars blir det något inlägg skrivet på kvällen. Helst vill jag ha några tidsinställda inlägg att laborera med ifall jag inte får till någon skrivtid, men oftast blir det ett inlägg skrivet på kvällen.


Vad är ditt bästa life-hack eller tidsbesparande påhitt i ”jobbet”?

Att göra en ordentlig lista med kommande böcker när jag går igenom SvB:s katalog och sedan låta den bli flera inlägg. Under påskveckan var jag bortrest och snodde jag faktiskt några gamla inlägg från Kulturkollo och publicerade dem på min egen blogg.

Hur håller du reda på dina “att-göra”-saker som bloggare?

När det gäller enligt O planerar jag väldigt lite, förutom min utmaning på torsdagar. Jag försöker också hålla lite koll på recensionsdagar och aktuella händelser, t.ex. olika litteraturprisers långa och korta listor. Ofta blir det dock ganska spontana inlägg på gott och ont. För att ha koll på vilka böcker som ska läsas härnäst är det bokhögar som gäller och många, många läslistor (som jag aldrig följer) för att få ordning. Min datorskärm är fylld av post-its med böcker och inläggsidéer.

På Kulturkollo planerar vi dock väldigt mycket, vilket krävs när 8 skribenter ska enas. Jag har post-its på datorn med framtida teman och inlägg.

Vad lyssnar du på när du jobbar? Musik? Radio? Poddar? Eller ska det vara knäpptyst?

Jag vill ha det tyst, eller så har jag möjligen något tv-program på i bakgrunden, men då krävs det att det inte är något som kräver hela min uppmärksamhet.

Vad har du för andra intressen och sidoprojekt?

Bloggen är ju ett intresse och att läsa är det definitivt. Genom bloggen har jag också lärt känna väldigt många trevliga människor och att umgås med dem ger energi. Annars är det promenader, yoga och ensamtid i tystnad som är det bästa sättet att ladda batterierna.

Vad läser du just idag?

Just nu läser jag Starlings av Erinna Metler som vi ska bokcirkla under bokresan till Brighton som Breakfast Bookclub ordnar. Sedan är jag en slalomläsare av rang så jag läser också Jaga vatten av Ellen Strömberg och Älska dig till döds av Peter James också den med Brighton-koppling.

Vem skulle DU vilja ställa de här frågorna till?

Lina Nordstrand som är förläggare på Vilja förlag. Jag tycker att de gör ett riktigt viktigt jobb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s