”Det är ju ingen musik, de pratar ju bara”

Jag såg ett citat från Kanye West häromdagen där han stolt proklamerade sig som ”non-book-reader”. Nu är ju karln som bekant precis lika dum i huvudet som hans två första skivor är bra (alltså, ohyggligt bra) men såna dumheter får så klart inte stå emotsagda.

Det känns nämligen lite korkat att som rappare inte gilla böcker eftersom det är en musikstil som så pass mycket förlitar sig på sin text i förhållande till musiken. Klart att ett bra beat är viktigt, men det måste ändå vara texterna, raderna, rimmen som är det allra viktigaste och man kan i min mening egentligen inte bli bra på text om man inte konsumerar mycket text på olika sätt. ”Det finns inga genvägar till det perfekta rimmet” för att parafrasera Farbror Barbro.

 

Jag googlade därför lite på andra hiphopare för att se vad de läser. Och det gör de, tro det eller ej.

En av världens just nu mest omtalade hiphop-singlar är Childish Gambinos ”This is America”, inte minst på grund av videon, men det visar sig att Donald Glover som han egentligen heter, och som är aktuell i senaste Star Wars-filmen exempelvis gillar ”The Curious Incident Of The Dog In The Night-Time” av Mark Haddon, och nämner även Jonathan Safran Foers ”Extremely Loud And Incredibly Close” som en favoritbok.

Childish-Gambino-GQ-28July15_rex_b

A$AP Rocky släppte sitt nya album förra veckan, och han visar sig vara en stor Harry Potter-fan enligt en intervju i GQ från 2015.

ASAP2_GQ_13Apr12_pr_b

Vår svenska hiphop-gigant Petter har till och med skrivit en bok (”16 rader”) där han skriver om sin egen läsning och hans textförfattande.

Petter

Timbuktu eller Jason Diakité har översatt boken ungdomsboken ”Crossover”. Jag har inte läst den men är väldigt nyfiken på den.

crossover

Så visst finns det bevis på motsatsen, och tur är väl det?

 

En reaktion på ””Det är ju ingen musik, de pratar ju bara”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s