Tryck här för att uppdatera

Nu blir det lite Kanye West här igen, men det kommer en koppling till böcker snart, så häng kvar även om ni inte gillar karln (det gör knappt jag heller som bekant). Grejen var att när han släppte sitt förra album ”The life of Pablo” så deklarerade han lite kaxigt att albumet som fenomen var dött. Han hade nämligen inga som helst problem med att fixa och trixa med låtarna efter att de var släppta på olika streaming-plattformar. En textrad här, en alternativ mixning där. På nån låt klippte han till och med bort gästsångare. Med hans egna ord blev allt ”a living, breathing, changing, creative expression” och det är här man kan börja dra paralleller med bokerier och litteratur så fort det handlar om elektroniska versioner.

Vi har ju alla till exempel stört oss på dåligt korrekturlästa böcker, och här finns en fantastisk möjlighet egentligen att bli av med det problemet. Förlaget/författaren kan ladda upp en ny version och trycka på publicera och sen är problemet borta. Men det behöver inte stanna där – vad är det egentligen som säger att boken nånsin är klar precis som i Kanyes musikaliska exempel? Om man som författare känner att man inte är nöjd kan man ju enkelt skriva om eller lägga till/ta bort. Tekniskt sett är det enklare än nånsin – ingen behöver hugga ner träd och trycka nya böcker längre.

Den stora frågan är så klart om det är ok? Varför? Varför inte? Vad tycker vi?

GboxUpdate-e1444225911797

 

 

3 reaktioner på ”Tryck här för att uppdatera

 1. Intresserad av svaren då jag själv som du vet just nu petar i befintligt manus. Egentligen tycker jag nej. Det blir lätt George Lukas av det hela och man förstör magin. I mitt fall rör det sig om ett debutverk som ärligt talat hade behövt korras bättre men både jag och förlaget var rätt gröna. Nu inför nyutgåvan fixar jag problem med struktur men även styltig dialog, infodumpar mm. Berättelsen blir densamma men min ambition är att man nu får en ädelsten och inte en oslipad diamant. Då det inte precis rör sig om en storsäljare påverkas inte så många som redan har läst men nyutgåvan blir så mycket bättre att den potentiellt kan få betydligt fler läsare. Men det får tiden utvisa.

  Gilla

  1. Ja, det beror ju lite på. Jag tänker att om man hittar rena korr-fel med hänsyn till stavning och grammatik så kan man egentligen ladda upp nya versioner så fort man kan utan att slänga på ”ny, omarbetad upplaga” eller vad man nu vill. Men annars tycker jag nog som du, det blir lätt lite Lucas över det om man inte håller fingrarna i styr.

   Gilla

 2. Jag skulle verkligen, verkligen inte vilja ha möjligheten att ändra hängande över mig. Det skulle resultera i besatthet. Dock skulle jag gärna ändra det enda korrfel jag hittat i En väktares bekännelser: Det heter ”Barnhusbron”, inte ”Banhusbron”.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s