Jag har gått ner mig i ett androidträsk. Och jag älskar det.

Det är nog inte så att det är nån egentlig trend på gång, men det har helt enkelt blivit så för mig just nu.

Jag läste som bekant Jay Kristoffs senaste alldeles nyss, recensionen publicerades i måndags. Samtidigt har Westworld säsong två snurrat på HBO, jag har sett halva Blade Runner 2049 och till och med i mitt Playstation 4 så har androiderna tagit över i form av ”Detroit: Beyond Human”. Jag har dessutom ett förhandsexemplar från en svensk författare som också är inne och tassar runt i det här.

Alla ovanstående exempel är hur bra som helst, men det finns givetvis fler. Star Wars har ju sina robotar, Alien-filmerna har Bishop, och nu senast även David (whoop whoop!) i Prometheus-filmerna. Ex Machina med Alicia Vikander i huvudrollen är vansinnigt bra, och vi ska så klart inte glömma Terminator. Man ska ALDRIG glömma Terminator 1 och 2. Gillar man lite mer lågmält dramakomiskt måste jag rekommendera ”Robot and Frank”, den är helt underbar och lite underskattad.

Det är rätt spännande att nästan all populärkultur utgår ifrån att det kommer att gå käpprätt åt helvete med androider. Alla exempel ovan förutom ”Robot and Frank” har en världsbild där androiderna till slut innebär mer problem än nytta. De löser alltså ingenting utan blir en del av själva problemet. Undrar varför det är så? Man kanske borde läsa in sig på lite mer filosofi om det här för att förstå bättre? Varför denna dysterhet?

detroit-connor-2.jpg

Bilden är från spelet ”Detroit: Beyond Human”. Bra grejer.

2 reaktioner på ”Jag har gått ner mig i ett androidträsk. Och jag älskar det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s