Precinct 20: Dead Strange

PRECINCT 20 2018 book cover smallFörfattare: A.R. Yngve

Beskrivning: ”In the oldest part of the City lies the 20th Precinct. It’s a strange place… dead strange. All murders in Precinct 20 are weird. The area seems to exist on top of a crack in reality, where nightmares seep out… and people fall in. In this unsettling, slowly decaying district, nicknamed ”the place where careers go to die,” Innis Garris is the one detective on the Precinct 20 Homicide squad who tries to solve any murder mystery… no matter how impossible or insane.”

Omdöme:

”Precinct 20: Dead Strange” är pulp/noir filtrerat genom en mix av Frank Millers svartvita serie ”Sin City”, ett Gotham City där Batman kastat in handduken och de bästa X-Files-avsnitten (dock utan konspirationsteorierna). Det finns en rätt rejäl släng av samhällskritik och uppgivenhet över samhällsutvecklingen, men också en svart humor och cynism som jag tycker är vansinnigt underhållande. Ett exempel på detta är novellen ”Killed in the ratings” om ett mord på en deltagare i reality-showen ”America’s Contender” där man tävlar om en kandidatur för att bli kongressledamot i nästa val.

Boken är en samling med noveller men som ändå har en övergripande berättelsebåge och samma huvudkaraktärer, lite som en typisk ”murder-of-the-week”-tvserie som ”Chicago P.D.” eller liknande, om än med betydligt mer fantastiska inslag. Jag har faktiskt svårt att plocka ut några favoriter eftersom jag tycker väldigt mycket om alla novellerna, men som kattägare känns ”Natural enemy” lite mer obehaglig än andra, och kanske är Mr. Ngolo min absoluta favoritkaraktär. Så fort han är med tassar Yngve in på nåt Neil Gaiman-skriver-deckare-aktigt område och det blir faktiskt hur bra som helst. Jag skulle älska en uppföljare som baseras på vad som händer på och runt ”The Voodoo Inn Hotel & Bar”!

Förutom den höga nivån på novellerna så är det faktiskt A.R. Yngves språk som slår mig mest. Jag anser mig själv vara rätt duktig på engelska men här får jag verkligen storstryk. Det är helt enkelt ypperligt skrivet med en ton och ett flyt som imponerar nåt otroligt på mig.

”Precinct 20: Dead Strange” är som ni märker en novellsamling som faller mig väldigt mycket i smaken. Det känns jätteroligt att få lyfta svensk fantastisk som håller så hög klass som den här och det är högst troligt en kandidat till topp tio (fem?) när året ska summeras.

Smakprov från boken: Hela första novellen ”Sniper, Viper” och lite till.

Boken finns på Amazon eller om man råkar springa på författaren på nåt konvent eller liknande.


PS: Vad ska man lyssna på när man ligger i hängmattan och läser den här då undrar ni? Jag skulle skölja ner den med lite urgammal Tom Waits, typ från ”The Heart of Saturday Night” och gammal blues som Blind Willie Johnson med så raspig inspelning som möjligt. DS.

 

 

 

 

6 reaktioner på ”Precinct 20: Dead Strange

  1. Han är GRYM på engelska. Jo, men han självpublicerar på Amazon och wattpad och har skrivit en hel del, men det här är det absolut bästa jag läst av honom.

   Gilla

 1. Nu finns det faktiskt ett dataspel direkt baserat på boken – med samma titel!
  Spelet ges ut i England på
  psytronik.itch.io
  Kolla videon här:

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s