Recension – Museion

Framsida-Museion-Hans OlssonFörfattare: Hans Olsson

Beskrivning: ”Programmerarna John och Mikagi har fått i uppdrag att utveckla en AI för informationsinhämtning. De har utvecklat något som överträffar all befintlig teknologi och dess kunskapstörst verkar omättlig. De kallar den för Museion efter lärosätet i Alexandria. Men säkerhetschefen Telomaril har oväntade planer för deras arbete.

IT-arkeologen Erik råkar på ett märkligt fynd som snart leder honom in i en härva med militära hemligheter. Det är farligt att snoka där man inte hör hemma och snart inser Erik att han befinner sig i en svårare situation än han kunnat förutse.

Antikvariehandlaren Rut får en mystisk förfrågan angående en märklig bok. Nyfiken börjar hon söka efter boken, och mysteriet tätnar då hon försöker få kontakt med ett okänt förlag som kanske har boken i sin ägo.

Deras öden är på väg att flätas samman på ett överraskande sätt.”

Omdöme: Hans Olsson har dykt upp ett antal gånger här på bloggen med både romaner och noveller i väldigt olika genrer. Den här gången är Hans tillbaka med vad jag skulle beskriva som en SF-teknothriller med lite mer avancerad berättarstruktur än vad jag läst av honom tidigare. Som beskrivningen antyder så är det tre berättelsebågar som jongleras tills de flätas samman på ett för mig väldigt oväntat och skickligt sätt.

”Museion” är det hittills bästa jag läst från Hans Olsson. Han hanterar skickligt balansen mellan de tre historierna och alla tre historierna håller även var för sig, och Olsson håller också spänningen uppe hela boken igenom genom kombinationen av science fiction och pusseldeckare på ett väldigt förtjänstfullt sätt.

Just 2018 är också året då jag verkligen snöat in på det här med artificiell intelligens till den grad att jag får nåt konstigt i blicken om nån säger ”singulariteten”. Det gör att ”Museion” passar mig som hand i handske, speciellt som Olsson lägger ett svenskt perspektiv på det. Jag tror till och med att den här skulle kunna hitta många läsare även utanför fantastiken, ni vet, såna där som bara läser verklighetstrogna böcker AKA svenska deckare.

Det här var helt enkelt väldigt kul att få läsa och rekommendera. ”Museion” är ett utmärkt ett exempel på vilken hög kvalitet som finns inom svensk fantastik.


Adlibris

Bokus

En reaktion på ”Recension – Museion

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s