Recension – Friskyttarna

Friskyttarna framsida-1507896650946Författare: Ewa Broberg

Beskrivning: ”Edens murar restes för att skydda folket från den kalla, ofruktbara värld som återstod efter det sista stora kriget. Lilia, en ung ingenjör, flyr tillsammans med helarlärlingen Tristan, då Edens premiärminister vill se henne död. Utanför murarna möter hon överlevare som för hennes liv i en ny riktning. Snart får hon anledning att fråga sig vem som är vän och vem som är fiende.”

Omdöme: Den minnesgode läsaren av den här bloggen kanske minns att jag intervjuade Ewa Broberg lite tidigare i år. Då hade jag inte hunnit läsa Ewas egenutgivna YA/dystopi-roman ”Friskyttarna” men nu gör jag mig åtminstone skuldfri på den fronten.

Som omslaget antyder så utspelar sig ”Friskyttarna” i ett framtida Sverige, och sånt går alltid hem hos mig. Öresundsbron i Anna Jakobsson Lunds ”Tredje principen” är ett typiskt sådant exempel, och i ”Friskyttarna” utspelar sig till stor del i och runt staden där Folke Filbyter står som staty på torget (googla om ni inte fattar den referensen).

”Friskyttarna” är på många sätt en lättillgänglig bok. Den har en tydlig och enkel struktur med ett rakt kronologiskt berättande, ett bra språk som är väl avvägt och känns naturligt och ett antal vändpunkter som gör att berättelsen tar vändningar som man inte alltid förutsett som läsare, även en sån som jag som är rätt luttrad när det gäller genren. Bra hantverk helt enkelt, inte minst som debutroman betraktat!

Min främsta kritik angående ”Friskyttarna” är dock att allting går vansinnigt fort. Folk hinner bli kära, bli tillsammans och göra slut på bara nåt kapitel. För mig innebär det att vad som händer ibland tappar sin tyngd eftersom det omkullkastas av nånting annat nästan omedelbart därefter. Framför allt kan jag känna att det här oftast händer i relationerna mellan vissa karaktärer. Hade Broberg istället stannat kvar lite längre i känslan vid vissa händelser så tror jag att de hade sjunkit in betydligt djupare och bidragit till en starkare upplevelse av händelseförloppet.

Slutklämmen då? Inte illa alls, och förutsättningarna finns för att uppföljarna håller ännu högre kvalitet.


Recensionsexemplar från förlaget.

Adlibris

Bokus

 

En reaktion på ”Recension – Friskyttarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s