Att behålla eller inte?

Kompisar!

Jag har en fråga – hur brukar ni göra med såna där böcker som ni äger, men som egentligen inte är så bra att ni vill läsa dem igen och som ändå står kvar i hyllan? Innerst inne vet ni att ni aldrig kommer att ta i boken igen om ni inte råkar byta boende nån gång i framtiden.

Jag har tänkt mycket på det här den senaste tiden, framför allt i termer om vilket värde den här typen av böcker har för mig (ska jag vara ärlig så gäller det här egentligen inte bara böcker utan allt man kan tänkas äga, från köksredskap till stickade tröjor etc). Om jag inte blir glad av det jag äger, eller om jag inte behöver dem, vad ska jag då med dem till?

Om ni gör er av med dem, brukar ni skänka dem till loppisar, försöker ni sälja dem eller hur gör ni?

Och om ni ändå behåller dem, varför gör ni det? Jag är jättenyfiken på era svar.

book hoarder 3.jpg

Ser det ut så här hos er?

 

21 reaktioner på ”Att behålla eller inte?

 1. Är själv mitt upp i de funderingarna, eftersom jag snart ska flytta. Det är frestande att bara fortsätta trycka in böcker i hyllorna, men när man står inför att flytta dem känns det som en mindre bra idé.
  Jag lutar åt en rejäl utrensning. Kommer nog att satsa på att lämna böckerna i olika så kallade ”bokholkar”.

  Gilla

  1. Jag är övertygad om att man kan rensa mer än vad man tror. Vi rensade lite hos svärföräldrarna när de köpte nya hyllor och vi hittade faktiskt en massa dubletter som kunde rensas utan problem..

   Gilla

 2. Jag är ganska dålig på att göra mig av med böcker, ska jag erkänna. Men när jag väl gör mig av med dem så ger jag bort böckerna till vem som helst som vill ta emot dem. och ibland även de som vägrar hehe

  Gilla

 3. Om det är böcker som jag tyckt om, men ändå känner att jag inte kommer att fortsätta med (t.ex. så har jag haft flera del 1 i olika serier) brukar jag ge dem vidare till vänner som jag tror kan gilla dem. Om det är en bok som jag inte tyckte om så åker den till pappersinsamlingen. Jag tycker på något sätt att de är lättare att behålla hela serier och enklare att göra sig av med fristående böcker.

  Gilla

 4. Jag avskyr pappersböcker – eller snarare, jag avskyr att äga pappersböcker – men jag har alldeles för många. Min plan är att slänga alla förr eller senare. MEN, det finns ju faktiskt de som inte går att få tag i digitalt, så där kan det förekomma undantag. Notera att den där planen dock aldrig sätts i verket. Motståndet är enormt av någon anledning.

  Jag avskyr saker över huvud taget och vill egentligen slänga allt jag äger. Men det händer inte mycket på den fronten heller. I en idealvärld lever jag med mina olika datorer (telefoner och paddor inräknade) samt mina instrument (i förekommande fall skrymmande, men omöjliga att digitalisera) och ingenting mer. Utom möjligen min familj då.

  Slutligen önskar jag att jag vore sådan som försökte ge bort saker i stället för att bara slänga dem. Sådan ska jag bli. Någon gång.

  Gilla

 5. Jag har så lite plats att de böckerna jag inte har, skall vi kalla det, ”någon känslomässig koppling” till, sorteras regelbundet ut och skickas antingen till barnens skolbibliotek eller jobbet ”byta bok-hylla”. De får ett nytt hem, det är ytterst få böcker som slängs. Jag blir ju lite nyfiken. Hur gör du?

  Gilla

  1. Jag har kommit på att pocketböcker går alldeles utmärkt att lägga i pappersåtervinningen så några har hamnat där. Annars gör jag egentligen inget alls, därav frågan, men försöker iaf att inte köpa böcker och i de fall jag får erbjudande om recensionsexemplar så ber jag om elektronisk kopia om det går.

   Gilla

 6. Jag brukar skicka vidare till familjemedlemmar om jag har någon bok som kan passa dem. En del lämnar jag i tvättstugan så andra i lägenhetshuset kan ta dem. På sommaren brukar jag lämna böcker på bänkar med en liten lapp som säger att man får ta hem dem. Och ibland skänker jag till Myrorna eller Röda korset eller liknande 🙂

  Gilla

 7. När jag var yngre ville jag ha ALLA böcker, minns när farmors granne hade dött och de höll på att rensa ut dödsboet, jag gick lyckligt därifrån med en bokkasse utan att ens veta vad den innehöll. Har sedan dess också fått en kartong av Jack Londons samlade verk i present. Dessa och fler står för närvarande på pappas vind och jag bävar för dagen när han kräver att jag ska plocka hem dem. (Eller slänga men ärligt talat så kommer de bara flyttas till annat förvaringsutrymme, eventuellt bokhylla.)
  Nu jobbar jag på bibliotek och köper i princip aldrig böcker till mig själv.
  När jag flyttade för en månad sen trodde jag att nu jävlar skulle jag göra mig av med en massa skräp men slängde typ bara gamla VHSer som jag ändå inte har någon spelare till.

  Gilla

  1. Det där med vhs-banden är ju rätt roligt, det känns väldigt bekant. Jag har en enorm låda med cd-skivor, men hur troligt är det egentligen att jag skulle trycka in en cd i playstationet eftersom det är den enda skivspelare jag har kvar?

   Gilla

 8. Det ser faktiskt nästan exakt ut sådär hos mig. Och jag är jättedålig på att göra mig av med böcker. Det ska typ vara något som jag fått och verkligen inte läser. Typ. Henrik Fexeus – Alla får ligga. Det känns som skräp, med en idiotisk titel. Den skulle jag kunna slänga i papperskorgen.

  Jag har dröm om att jag någon dag kommer att ha ett litet eget bibliotek hemma med böcker fulla väggarna där jag kan sitta och beundra alla böcker. Inte för att jag läser om något, nästan någonsin, men för att andra som kommer till mig ska kunna tänka att jag är smart som läser så mycket. Haha!

  Men sen, så är det lite sådär också att om jag tyckt en bok varit bra så är det lite utav en kompis. Och kompisar slänger man ju inte bara hur som helst. I övrigt är jag ganska bra på att slänga eller göra mig av med saker. Min sambo däremot är horder. Han sparar allt. Till och med sina bäbismjölktänder. Gamla spikar han kan ”räta ut”. Hyvlar. Stämjärn. STOLAR. Jag står ut för att han inte kommenterar mitt bokhordande. HAHA

  Gilla

 9. Jag gör mig av med allt! Nä, men näst intill. Det är ytterst sällan en bok får ta plats i min bokhylla, det är något väldigt särskilt i så fall som jag definitivt kommer läsa om. Jag är ju bibliotekarie så lånar nästan allt jag läser.

  Böcker jag rensar ut och recensionsex jag fått som jag inte vill spara ger jag bort till vänner och bekanta jag tror kan ha glädje av dem. Böcker jag köpt som jag tror är populära säljer jag i facebookgrupper, resten ger jag bort till röda korset. Tycker det är väldigt lätt att ge bort böcker när en tänker att de kommer skänka någon annan läsglädje istället för att stå och damma i min hylla och aldrig bli läst igen. Då finns det nästan inget val, liksom?

  Det är väldigt befriande att ge bort/slänga! Har börjat rensa ut mitt hem alltmer (från alla prylar) och köper nästan ingenting längre. Om du vill börja rensa mer så rekommenderar jag starkt att läsa Marie Kondos Konsten att städa! Den är lite fånigt pseudovetenskaplig på sina ställen men också rätt så på pricken på andra.

  Gilla

  1. Ja, jag har snöat in lite både på hennes idéer och har också plöjt ett antal timmar av The Minimalists podd och även filmen på Netflix med dem, väldigt ögonöppnande!

   Gilla

 10. Böcker som jag inte har gillat jättemycket skickar jag vidare till familjemedlemmar eller Röda korset. De som blir favoriter behåller jag.. Jag tänker att jag ändå vill ha bokhyllor med böcker hemma. Man blir ju liksom lite avvaktande när man kommer hem till någon som inte har böcker framme! 😉 Och särskilt nu när jag har fått barn vill jag att han nästan ska omringas av böcker hemma!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s