Recension – Czentes Omega

39094967_282685048994633_6938553592634671104_nFörfattare: Anna Jakobsson Lund

Beskrivning: ”Är du beredd att offra din sista chans för att rädda någon annan? På Intergalaktiska akademin för elever med särskild problematik får unga tjuvar, mordbrännare och bedragare möjlighet att komma tillbaka till samhället. För att klara sig måste de visa att de har lämnat sitt gamla liv. Men när fem elever upptäcker ett hot på akademin tvingas de in i en kamp där de inte kan lita på någon. Deras enda alternativ är att använda kunskaper som de gjort allt för att glömma. ”

Omdöme: Det verkar vara nån liten dragning ut i rymden just nu inom svensk fantastik. Jag verkar alltså inte vara ensam om att tycka att det är himla roligt med böcker där huvudpersonerna åker rymdskepp som vi andra åker buss, jag recenserade ju ”Luna Olympia” för en kort tid sedan till exempel.

”Czentes Omega” är en helt annan sorts rymdopera dock. Den är kanske inte lika actionfylld. Det är inte explosioner och laserpistoler på samma sätt. Oh no. Istället är det en bok som tar upp så många intressanta saker och ämnen på en gång, men som ändå sätter själva berättandet i centrum. En annan sorts best som sagt, men inte mindre intressant för det. Tvärtom. Nu börjar hyllningarna.

Anna är nämligen vansinnigt duktig på många saker i sitt författarskap, men det är två saker som där hon… ja jag vet inte. Är rent övernaturlig. At one with the force. Uppnått nirvana. Nåt sånt.

Det ena är karaktärer. Hon har en förmåga att skapa levande, komplexa och kompletta karaktärer på ett sätt som få andra kan. ”Czentes Omega” är proppfull med sådana figurer. En sak som jag verkligen gillar är att de inte alla bara är rymdvarelser av typen ”människa med smurfblå hudfärg” utan verkligen är annorlunda. Pi är ett ypperligt sådant exempel. Men de är så välskrivna allihop. Det är galet.

Den andra saken är världsbygge, och där är Anna i absolut toppklass. Och då menar jag inte toppklass i genren ”svensk fantastik som blandar internatskola med rymdresor och har lila omslag”. Nä, jag skulle säga så här: att läsa ”Czentes Omega” är att se en mästare jobba. Det är så detaljrikt och genomtänkt och samtidigt verkar det så lätt och elegant. Har ni sett youtube-videos nån gång när serietecknare ritar en figur? Det är ungefär den känslan – jag kan också dra streck på ett papper, men det blir aldrig en Batman-teckning för det, det blir bara kludd som inte ens en mamma kan tycka är fint ens om hon kisar och är på bra humör. Anna däremot, hon kan rama in och sätta varenda sida av ”Czentes Omega” på kylskåpet om hon vill.

”Czentes Omega” är nämligen det absolut bästa jag läst av Anna Jakobsson Lund. Den är så vansinnigt bra på varenda sätt jag kan komma på och antagligen några till. Så det så.


Ja, jag har fått boken från förlaget. Det har inte spelat nån roll. Jag hade tokhyllat den här oavsett.

Adlibris

Bokus

 

7 reaktioner på ”Recension – Czentes Omega

 1. Jag läser den nu och håller med! Blir så himla inspirerad av den också. Är helt rymdsåld och kommer definitivt att skriva någonting i genren så småningom. Anna Jakobsson Lund är så trevlig, dessutom! Så roligt att det funkar så bra med hennes förlag.

  Gilla

  1. Övertygad att du kommer att skriva nåt lysande i genren! Vill du förresten leva i ovisshet om när du blir recenserad eller vill du veta? Your choice 😜

   Gilla

   1. Jag har bara utgått ifrån att du avskydde den och inte vill såra mina känslor:| Men jag är en vuxen kvinna! Jag kan ta det. Ta din tid, dock. Och du behöver ju inte gå till direkta personangrepp kanske … (”Hon är inte bara en usel författare, hon är ful också!”)

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s