Fredagsfeeling #4

Jag har nog sagt det tidigare, men jag hoppade av programmeringskurser för att läsa filmvetenskap istället. Det kanske är ett lite märkligt drag för nån som sen spenderat hela sitt yrkesverksamma liv med att jobba med datorer, men vissa saker passar liksom inte mig.

Som programmering. Eller matte. Eller allvar.

Nåt som hände då i alla fall, i högskolans biosalong, var att jag började tänka betydligt mer på hantverket och en av mina absoluta favoriter när det gäller film är den ”långa tagningen”, dvs när man låter bli att klippa utan följer en scen så länge att det blir nåt utöver det vanliga. Och lustigt nog är det två Netflix-produktioner nu på sistone som  hoppar på stället och ropar ”pick me! pick me” som åsnan i Shrek.

giphy.gif

Nya braiga skräckserien ”The Haunting of Hill House” har ett avsnitt som består av bara en handfull klipp och den längsta scenen är ca 17 minuter lång. Det är helt galet och fru-hu-hu-hu-uktanstvärt snyggt. Vissa kanske tycker att det är ett lite småsegt avsnitt, men jag tycker att det är helt fantastiskt.

Och sen har vi så klart Daredevil. Om det är nåt som de faktiskt lyckats med i Netflix Marvelserier så är det fight-scenerna i Daredevil, och in senaste säsongen så har de klämt in en 11 minuter lång fight-scen, med dialog och pauser och allt möjligt. Den är helt sanslös, speciellt med tanke på att de gjort liknande grejer i de tidigare säsongerna, men den här är liksom som de förra fast med extra grädde och strössel på toppen.

Det här är sånt som förgyllt min vecka lite extra, tanken på att nån stackars kameraman får jogga lite extra på jobbet.

2 reaktioner på ”Fredagsfeeling #4

  1. Oj det där är sånt jag inte ens notetar ( fast kommer säkert göra det nu, tack så jäkla mycket ) så jag är osäker på vilken scen det är i Haunting, men en gissning är ju begravningsbyrån kanske? Under vankandet?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s